Η παρουσία Τσίπρα στο Νταβός και τα θετικά άρθρα των διεθνών ΜΜΕ

soimple-tsipras-708-700x316

Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχεται ο διεθνής τύπος τις επαφές και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός με εξαίρεση τις γερμανικές εφημερίδες Bild και Dιe Welt που ανήκουν στο συγκρότημα Axel Springer.
Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αμερικανικά ΜΜΕ και Πρακτορεία, τα οποία συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters .
Βρετανικά ΜΜΕ

Ήταν μια "καλή συνάντηση", σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση, γράφει η Guardian για την συνάντηση Τσίπρα –Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες "ειλικρινείς", γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Γερμανικά ΜΜΕ

«Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε κάνουν λόγο για ‘ντροπή’ στα σύνορα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και υπογραμμίζει πως ενώ ο Β. Σόιμπλε και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, αποτελεί «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία, γράφει το περιοδικό και επισημαίνει πως σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής.

Ο Κ. Τσίπρας, γράφει το περιοδικό, επέρριψε στο ΔΝΤ υπερβολική σκληρότητα και δεν θεωρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναγκαία ενώ ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ήταν αρχικά εναντίον της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης, αλλά υποχώρησε λόγω της επιμονής της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Διαφωνία καταγράφηκε και σε σχέση με τον τρόπο υπέρβασης του οικονομικού χάσματος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη, γράφει το Spiegel.

Ευρωκρίση - «Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε ανοίγουν παλιές πληγές» γράφει η SZ. Το θέμα του ΔΝΤ εμφανίζεται συνέχεια, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις βραδινές ειδήσεις, τώρα και στο Νταβός. Δεν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να τακτοποιήσουν την ελληνική κρίση χωρίς το ΔΝΤ; γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν άφησε το συντονιστή της συζήτησης να αποτελειώσει τη φράση με ένα «όχι» και κουνώντας το κεφάλι.

«Έδειξε προς την Λαγκάρντ στο ακροατήριο. Αυτή ως ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και ο ίδιος δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως το αποφάσισε η Μέρκελ και είχε δίκιο» γράφει η εφημερίδα.

Ο Αλ. Τσίπρας, που καθόταν δίπλα στον Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, συνεχίζει η εφημερίδα «Δεν είμαστε σνομπ», δήλωσε. Μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε το ΔΝΤ να παραμείνει, η Αθήνα συμφώνησε. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων θεσμών για τη συνέχεια. Το μήνυμα ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν η ΕΚΤ, η Επιτροπή, οι ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ συζητούν και πρέπει να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς. υπογραμμίζει και τονίζει πως την περίοδο αυτή υπάρχει διαμάχη της Αθήνας με τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό.. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι για να πάρει η Αθήνα περαιτέρω πιστώσεις το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, αλλιώς πρέπει να ξαναζητήσει ψηφοφορία από το γερμανικό Κοινοβούλιο και δεν θα το κάνει γιατί καθένας θα τον ρωτήσει αν τρελάθηκε.
Θα είναι σα να γυρίζει με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. Ο Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ξεφορτωθούν το δυναμίτη και μετά να ανάψουν το κερί έγραψε η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως στο προσφυγικό πλησίασαν οι απόψεις τους. Ο Σόιμπλε ζήτησε αλληλεγγύη με τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και οικονομική βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης για να μειωθεί η πίεση προς τα εξωτερικά σύνορα, ένα σχέδιο Μάρσαλ. Πρέπει να γίνει γρήγορα από το συνασπισμό των πρόθυμων κρατών, έγραψε η εφημερίδα

Σε προγενέστερο δημοσίευμα επίσης στην εφημερίδα SZ με τίτλο «Σόιμπλε: Η Ευρώπη ως φρούριο θα ήταν ντροπή» γίνεται αναφορά στην πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για τους πρόσφυγες. Καταγράφονται επίσης δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, που σημειώνεται ότι εκπροσωπούσε στο πόντιουμ του Νταβός τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Παρότι στην ευρωκρίση υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι σφοδρή σύγκρουση με τη Γερμανία, στο προσφυγικό η ρητορική πλησίασε. Ο Τσίπρας μίλησε και αυτός για αλληλεγγύη και χαρακτήρισε ντροπή το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων από τη Μεσόγειο. Ζήτησε την εξεύρεση συστήματος κατανομής των προσφύγων και λιγότερο εγωισμό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι à la carte και οι χώρες δεν πρέπει να νοιάζονται μόνο για τι συμβαίνει στην αυλή τους, έγραψε η εφημερίδα.

«Η μοναδική διέξοδος της Ευρώπης», γράφει η Handelsblatt όπου σημειώνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως σπάνια συμβαίνει, συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και δεν αντιπαρατέθηκαν καθώς στο προσφυγικό υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Στο προσφυγικό τους ενώνουν πολλά. Σημειώνεται ότι στο τέλος, όταν οι άλλοι έφυγαν, αυτοί παρέμειναν στη σκηνή και συζήτησαν εντατικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις ως ανωτέρω. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τώρα χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.

Αντίθετα στην οικονομική πολιτική οι διαφορές Τσίπρα και Σόιμπλε προφανώς παραμένουν και ορισμένες αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν μια μάλλον ειρωνική γκριμάτσα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Ευρώπη που θα εξαλείψει τις διαφορές στις οικονομίες των χωρών. Ωστόσο η κρίση φέρνει πιο κοντά: «Δεν είναι η σωστή στιγμή να μιλάμε για Brexit ή Grexit» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «χρειαζόμαστε μια αλληλέγγυα Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα.

«Ο Σόιμπλε κατσαδιάζει τον Τσίπρα» - «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» γράφει η Bild, ξεφεύγοντας από το κλίμα των εγκωμιαστικών σχολίων και υπογραμμίζει πως ο Τσίπρας πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και να μην τζογάρει και πάλι σε νέα δισ.

Και πάλι ο Σόιμπλε απέρριψε κατηγορηματικά την επιζητούμενη από τον Τσίπρα ελάφρυνση του χρέους. Και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε κριτική. Έμμεσα ο Σόιμπλε Schäuble υπέδειξε τους χαλαρούς ελέγχους στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα.

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός γράφει η Die Welt υπογραμμίζοντας πως Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "έγινε ρεζίλι" στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επιθέσεις στον Σόιμπλε.
Γαλλικά και Κοινοτικά ΜΜΕ

Τα γαλλικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Βαλς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η Ευρώπη μπορεί να βγει από την ιστορία»: Η προειδοποίηση του Βαλς στην ΕΕ» γράφει η Le Monde, με αναφορά στη δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να πεθάνει, αν δεν βρεθούν τα μέσα για τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντας επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη, αλλά όχι αναγκαστικά για τους ίδιους λόγους. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε μια Ευρώπη ανταγωνιστική και φιλελεύθερη, ενώ Τσίπρας και Βαλς ζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο πρώτος, για την προσφυγικής ροή ο δεύτερος.

Ακολούθως καταγράφονται οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι το πρόβλημα είναι η αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και η υπενθύμιση για την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης (όπως παραπάνω). Τέλος σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλές συναντήσεις στο Νταβός, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΔΝΤ.

«Βαλς:» Θα ήταν ένα δράμα να βλέπαμε τη Μ. Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρώπη» γράφει η Le Figaro. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός , μιλώντας στη γλώσσα του, αναφέρθηκε σε τρεις κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εξ’ αυτών. Η Ελλάδα και η Τουρκία δαπάνησαν εκατομ. για εξοπλισμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα επιτήρησης για την αντιμετώπιση των ανελέητων λαθροδιακινητών που προκαλούν τόσους θανάτους.
Αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα και στην εφημερίδα La Tribune «Ευρώπη : 2016, χρονιά όλων των κινδύνων», με καταγραφή, μεταξύ άλλων των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού , που όπως σημειώνεται δεν έκρυψε το θυμό του, για το προσφυγικό.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …