Η νέα ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα ανοίγει πόρτες εργασίας στο εξωτερικό

European-Professional-Card

Η νέα ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα (EPC), ανοίγει εύκολα πια τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό για νοσηλευτές γενικών καθηκόντων, φαρμακοποιούς, φυσικοθεραπευτές, οδηγούς ορειβασίας και κτηματομεσίτες.

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα και ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα του εκσυγχρονισμού της οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα δεν είναι μια πλαστική κάρτα, αλλά ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από την πρώτη πλήρως διαδικτυακή πανευρωπαϊκή διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Λειτουργεί μέσω του καθιερωμένου συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) και επιτρέπει στους επαγγελματίες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές μέσω ασφαλούς δικτύου.

Με την EPC, τα προσόντα των επαγγελμάτων αυτών μπορούν να αναγνωριστούν αποτελεσματικότερα σε άλλη χώρα της ΕΕ — η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων κανόνων, αλλά ο μηχανισμός θα απλουστευθεί μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, προβλέπονται διασφαλίσεις για την αποτροπή καταχρήσεων: η δημιουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς και οι καταναλωτές της ΕΕ συνεχίζουν να προστατεύονται επαρκώς. Εφόσον τεθεί σε εφαρμογή και, με βάση την πρακτική εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργία της, η EPC μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών που δύνανται να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι με τα κατάλληλα προσόντα να μπορούν να εργαστούν, με ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο, εκεί όπου χρειάζονται, απαιτούνται και εκτιμώνται τα προσόντα τους. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους. Είναι ένα ακόμη χειροπιαστό όφελος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας (ΣΥΔΕ) καταδικάζει τη συνδικαλιστική δίωξη-απόλυση του Δ.Αντωνίου

Το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (Σ.Υ.Δ.Ε.) καταδικάζει τη συνδικαλιστική δίωξη και απόλυση του …