Οικογενειακό επίδομα και στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

epidoma-aprostateftoy
Τα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων του ΟΓΑ και θα δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αίτηση Α21 για να τους χορηγηθούν τα επιδόματα.

Τα παραπάνω προβλέπει το νέο έντυπο Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις που παρουσιάζουν αποκλειστικά σήμερα τα dikaiologitka.gr και προβλέπει την φορολογική εξομοίωση το ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης με αυτά που έχουν κάνει κάνει πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.
Έτσι αίτηση Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα από φέτος θα κάνουν τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θα λάβουν κανονικά τα επιδόματα από τον ΟΓΑ.
Το νέο έντυπο, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί και φέτος ηλεκτρονικά από 6.000.000 φορολογούμενους, είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».
Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο. Όσο αφορά τα επιδόματα του ΟΓΑ που εκκρεμούν ήδη έχουν προωθηθεί περίπου 10.000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που έγινε από τους ενδιαφερόμενους, κρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ως «ώριμες», για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανελέγχου.
Ο ΟΓΑ όμως, έχει ακόμα στην αναμονή, τουλάχιστον άλλες 40.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων, για τις οποίες ακόμα λείπουν δικαιολογητικά, που πρέπει επίσης να υποβληθούν.
Έτσι και αλλιώς οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να κάνουν χρήση της ιστοσελίδας (www.oga.gr), για να βρουν, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», το λόγο μη καταβολής των επιδομάτων.
Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουν να υποβάλλουν τα ακριβή δικαιολογητικά που λείπουν, από το φάκελό τους και έτσι θα επιταχυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο.
Επίσης, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

www.dikaiologitika.gr

www.dikaiologitika.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …