To OXI της ΕΣΕΕ στο ασφαλιστικό

esee

Αντίθετη στις προτάσεις για το ασφαλιστικό και στον αυθαίρετο, όπως αναφέρει, υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Η ΕΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται τις εξαιρέσεις ως βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο, ούτε θα δεχθεί να πληρώσουν το "μάρμαρο" για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι νέοι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς», αναφέρει σε σημερινή δήλωση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΕΣΕΕ, οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνοψίζονται ως εξής:

1. Για τους νέους επιστήμονες:

Θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) αντί για τα 586 ευρώ, με πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πιο αναλυτικά:

- Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του θα προβλέπεται καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 ευρώ (το 14% των 468 ευρώ).

- Για τα επόμενα 3 χρόνια θα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς στα 79,56 ευρώ, (17% των 468 ευρώ).

2. Για τους ανέργους:

- Θα υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

- Θα δρομολογηθεί οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

3. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:

Τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα ανέλθουν στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% (συνολική επιβάρυνση 20%) θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το «μπλοκάκι» υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

4. Για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΣΕΕ προωθείται η κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, καθώς μέχρι το συγκεκριμένο εισόδημα οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες:

*          για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ, θα επιβάλλεται «κόφτης» εάν οι εισφορές 20% (κλάδος σύνταξης) επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%,

* αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%,

*          για τα ποσά έως 40.000 ευρώ η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 30%.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει, τέλος, απογοήτευση για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό των εργασιακών ομάδων σε επιστημονικές, αγροτικές και επαγγελματικές, που δημιουργούν αχρείαστους κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …