Ιλιγγιώδες το ποσό που οφείλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

χρεη

Τα 150 δις ευρώ αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και την ύπαρξη των ίδιων των εταιρειών.
Τα στοιχεία είναι επίσημα και ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
"Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων ανέρχονταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016 σε:
-58,5 δισ προς την εφορία
-3,7 δισ προς τα τελωνεία
-27,4 δισ ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (τα 15,35 δισ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και έχουν μεταβιβασθεί στα ΚΕΑΟ για την αναγκαστική είσπραξη τους)
-60 δισ ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων -επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ-, τα 28,5 δισ. ευρώ για χρέη 6.000 μεσαίων επιχειρήσεων - επιχειρήσεις με 50-249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ- , ενώ τα υπόλοιπα 20,5 δισ. ευρώ αφορούν «κόκκινα» δάνεια 120.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων).
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν επιχειρήσεις προς άλλες επιχειρήσεις, με την καθυστέρηση στις πληρωμές να είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές –εν μέρει λόγω και της κουλτούρας μη πληρωμών προ κρίσης σε συνδυασμό με την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους– ακυρώνει επί της ουσίας την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη, καθώς στερεί σημαντική ρευστότητα από το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις οφειλές των νοικοκυριών προς Δημόσιο και τράπεζες, συνολικά το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 210 δισ. ευρώ!
Η αναλογία ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους προς ΑΕΠ με εκτίμηση 2015/2014 σε σταθερές τιμές, είναι 116% και περίπου 62% του εξωτερικού χρέους."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …