Επίδομα ανεργίας: Πότε το δικαιούμαι;

epidoma-oaee-oaed

Η κρίση της οικονομίας αναγκάζει πολλούς να χτυπήσουν την πόρτα του Οργανισμού Απασχολήσεως του Εργατικού Δυναμικού (του γνωστού σε όλους μας ΟΑΕΔ).
Αρχικά, το περιβόητο επίδομα ανεργίας αφορά όσους έχουν απολυθεί ή έχει λήξει η σύμβαση εργασίας τους και δεν ανανεώθηκε από τον εργοδότη τους. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ,  είναι οι εξής:
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:
- Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας τον χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.
- Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο, τον χρόνο.
Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
- Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
- Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α. ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.
Η διάρκεια κατά την οποία θα απολαμβάνετε τον «μποναμά» του ΟΑΕΔ εξαρτάται από τις ημέρες εργασίας σας το τελευταίο έτος, δεκατετράμηνο ή διετία πριν την αίτησή σας στον ΟΑΕΔ. Για παράδειγμα, αν έχετε εργαστεί από 125 ως 149 μέρες τους τελευταίους 14 μήνες, δικαιούστε το επίδομα για πέντε μήνες. Το ανώτατο άκρο είναι η χορήγηση του επιδόματος και για τους 12 μήνες του έτους, εφόσον ο άνεργος έχει δουλέψει πάνω από 250 ημέρες το προηγούμενο δεκατετράμηνο.
Αν ανήκετε, λοιπόν, -κάτι που δεν ευχόμαστε- στην ομάδα των απολυμένων, έχετε διορία δύο μηνών από την απόλυσή σας να απευθυνθείτε στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην περιοχή όπου κατοικείτε. Αν σπεύσετε στα γραφεία του Οργανισμού την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την απόλυση, θα λάβετε το επίδομα από την έβδομη ημέρα μετά την απόλυσή σας, ενώ οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε στον ΟΑΕΔ για να εγγραφείτε στα «κατάστιχά» του είναι:
- Το Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
- Τα βιβλιάρια ενσήμων σας της τελευταίας διετίας.
- Το οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
- Ένα πρόσφατο Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας ή επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
- Η Αστυνομική Ταυτότητά σας.
- Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86, που θα συμπληρώσετε σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.
- Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποία είστε πρώτος δικαιούχος.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …