18.000 ευρώ φοιτητικά δάνεια για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό

foitites

12.000 ευρώ για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και 18.000 ευρώ για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη θα μπορούν να λάβουν φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου.

Στο άρθρο 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013 για το Πρόγραμμα Erasmus+ (2014-2020) προβλέπεται η υλοποίηση μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων. Ο μηχανισμός αυτός ( έναρξη Φεβρουάριος 2015) παρέχει μερική εγγύηση προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χορήγηση δανείων με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους σε φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακά) σε χώρα του Προγράμματος, η οποία δεν είναι ούτε η χώρα κατοικίας τους, ούτε η χώρα όπου απέκτησαν τον τίτλο σπουδών που τους δίνει πρόσβαση στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Οι εγγυήσεις που χορηγούνται μέσω του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων καλύπτουν νέα επιλέξιμα σπουδαστικά δάνεια για ποσό μέχρι €12.000 για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και μέχρι €18.000 για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη, ή το αντίστοιχο των ποσών αυτών σε τοπικό νόμισμα.

Η διαχείριση του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων/ΕΤΕ. Το ΕΤΕ συνάπτει συμφωνίες με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως, για παράδειγμα, τράπεζες, εθνικά ή/και περιφερειακά ιδρύματα χορήγησης σπουδαστικών δανείων ή άλλα αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιλογή ενός (τουλάχιστον) ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού οργανισμού από κάθε χώρα του Προγράμματος. Σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι φοιτητές από όλες τις χώρες του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μηχανισμό εγγύησης σπουδαστικών δανείων κατά τρόπο συνεκτικό και χωρίς διακρίσεις.

Όλα τα στοιχεία ΕΔΩ

Στην Ελλάδα, το 2014 διατέθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus+ 23,4 εκατ. ευρώ δίνοντας την ευκαιρία σε σχεδόν 12.000 άτομα να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας, χρηματοδοτήθηκαν 44 στρατηγικές συμπράξεις και 256 φορείς με 8,68 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2016 θα διατεθούν 13 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχεδίων για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κοινωνική ένταξη των μειονοτήτων και των μεταναστών και λοιπών μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …