Έναρξη 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου ΓΣΕΕ(ΦΩΤΟ)

κατάλογος

Ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης το 36ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο διεξάγεται στην Ρόδο. Η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) João Felicio. Όπως είναι γνωστό, η ΔΣΣ εκπροσωπεί 174 εκατ. εργαζόμενους από 156 χώρες και 315 οργανώσεις-μέλη.

Ο κύριος Felicio στην ομιλία του τόνισε ότι τα συνδικάτα στην Ελλάδα μαζί με  τον Ελληνικό λαό στάθηκαν με γενναιότητα απέναντι στις προκλήσεις που δημιούργησαν η κρίση και τα μνημόνια, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα βοηθήσει  στην επίτευξη του στόχου που δεν πρέπει να είναι άλλος από την ισότητα την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη.

Στο 36ο Τακτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ μετέχουν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις και αντιπροσωπείες από 30 διεθνείς και εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε στους συνέδρους ο ακαδημαϊκός καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος θα τιμηθεί αύριο από τη Συνομοσπονδία για τη σημαντική προσφορά του στην Επιστήμη αλλά και στην κατανόηση της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η συμμετοχή στην τελετή έναρξης της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, η οποία παρουσίασε τραγούδια παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο με ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων, ενώ στο συνέδριο θα συζητηθούν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

7664

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου

"Αγαπητέ Πρόεδρε της Διεθνούς Συνδ. Συνομοσπονδίας,

Σύντροφε Ζοάο Φελίσιο,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Συνομοσπονδίας Ευρ. Συνδικάτων, ΡΟΥΝΤΗ Ντελέου

Φίλε και σύντροφε Πρόεδρε της ΕΟΚΕ, Γιώργο Ντάση,

Αγαπητοί εκπρόσωποι του σ.κ. απ’όλο τον κόσμο,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων,

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε,

Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ σας καλωσορίζω στην έναρξη του 36ου Συνεδρίου μας και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα μαζί μας.

Σαν σήμερα –πριν 3 χρόνια στην έναρξη του 35ου Συνεδρίου μας- ξεκίνησα την εναρκτήρια ομιλία μου καταγγέλλοντας τον 3ο Αττίλα στην Κύπρο.

Δεν εννοούσα βεβαίως νέα στρατιωτική εισβολή αλλά την υπαγωγή της Κύπρου στα δεσμά των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας που είχαν ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και με διαφορετικούς όρους στην Ιταλία και την Ισπανία.

Πρόσφατα η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο. Το ίδιο έχει συμβεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Παρά την επιτήρηση που περιορίζει την ελευθερία στην άσκηση πολιτικής, οι χώρες  αυτές βρίσκουν το δικό τους βηματισμό.

Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει δέσμια του ζουρλομανδύα —όπως έχει ονομαστεί— του μνημονίου παρά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των σημερινών κυβερνώντων που θα τα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Δυστυχώς, η Ευρώπη ιδεοληπτικά εμμένει στην πολιτική της αέναης λιτότητας που εντείνει τη φτώχεια, τους εθνικισμούς και τους ανταγωνισμούς.

7664

Και ενώ –παρά την «ανοιχτή» πληγή της Ελλάδας - η Ευρώπη επούλωνε τις πληγές της οικονομικής κρίσης, η ανεξέλεγκτη ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα επαναφέρει σε άλλη διάσταση την κρίση και τις αβεβαιότητες.

Η αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος κατακερματίζει την Ευρώπη. Δοκιμάζει τις αρχές και τις αξίες που θεμελιώνουν τον πολιτικό της πολιτισμό. Παρέχει εφαλτήριο για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Και κυρίως δημιουργεί όρους ανθρωπιστικής κρίσης εντός των χωρών της ΕΕ και κυρίως της Ελλάδας με ορατό πλέον τον κίνδυνο η χώρα μας να  μεταβληθεί σε «αποθήκη ψυχών».

Πρόκειται για την επιτομή της ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που ήρθε μέσα στο σπίτι μας να μας θυμίσει πως τα προηγούμενα χρόνια ό όρος αυτός στην Ελλάδα με επιπόλαιο τρόπο κακοποιήθηκε  στο όνομα κομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων.

Η Συν. Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην απόφασή της για το μεταναστευτικό—προσφυγικό με σαφήνεια προβάλλει ανάγκες και προτεραιότητες. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε και να πιέσουμε ώστε να υιοθετηθούν.

Αναμφισβήτητα, η διάσταση του πολέμου είναι αμείλικτη. Παραμένει παγκόσμιο ζητούμενο η αντιμετώπιση των πρωτογενών αιτιών του ξεριζωμού (ένοπλες συρράξεις, εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, βίαιες πολιτικές ανατροπές, μισαλλοδοξία και φανατισμός κ.ά.) με την παραδοχή, όμως, ότι η λύση στην «πηγή» είναι πολυπαραγοντική και όχι άμεσα επιτεύξιμη. [σημειωτέα και η «διαλογή» των προσφύγων ανάλογα όχι μόνο με τη χώρα, αλλά την πόλη καταγωγής τους].

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες και κρίσιμη καθυστέρηση στη χάραξη πολιτικής από την Κυβέρνηση, τόσο σε επείγοντα μέτρα, όσο και σε μεσοπρόθεσμες πολιτικές αντιμετώπισης.

Παρότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη οικονομικής στήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι πολιτικά κρίσιμο ζήτημα η μη σύγχυση του θέματος του χρέους και του διεθνούς δανεισμού της χώρας με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Υπό το πρίσμα αυτό, θετικό βήμα αποτελεί η διαμόρφωση συναντίληψης στην πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την εθνική διάσταση του θέματος. Tα κρίσιμα μεγέθη παραμένουν η εξειδίκευση και ο συντονισμός των ενεργειών αλλά και η αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των εμπλεκομένων εθνικών και υπερεθνικών αρχών (π.χ. στρατός) όσο και των ευρωπαϊκών (Frontex, Europol, ΝΑΤΟ).

Η ελληνική κοινωνία, παρά την πολυετή σκληρή μάστιγα της λιτότητας, έδειξε απαράμιλλη αλληλεγγύη και αλτρουισμό στην αντιμετώπιση των ροών. Απομόνωσε σε σημαντικό βαθμό τα  ακραία και μισαλλόδοξα στοιχεία.

Αποφασιστικά συμβάλλουν οι κάτοικοι των περιοχών πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, το Λιμενικό, και ελλείψει κρατικής μέριμνας οι ΜΚΟ (ΑΛΗΘΕΙΑ πόσες και ποιες είναι αυτές?).

Και χαιρετίζω από το βήμα αυτό, τα Εργατικά μας Κέντρα, που ανά την Ελλάδα στηρίζουν και συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης με κρίσιμο ρόλο να πέφτει σε αυτά που είναι στα νησιά πρώτης υποδοχής, Κως, Σάμος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος.

Το Ελληνικό σ.κ. αγωνίζεται και προτείνει:

    • ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών: αυτό σημαίνει διάσωση, όπως και υποδοχή και φιλοξενία με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια
    • Αυτό σημαίνει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας και παροχής ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – και άμεση εφαρμογή σταθερού και συνεκτικού προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation) από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τα Κράτη Μέλη της ΕΕ
    • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη θέσπιση ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες (κυρίως ανθρωπιστική βίζα – που προϋποθέτει συνεννόηση με όμορες χώρες μη κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως την Τουρκία. ΖΗΤΑΜΕ την καθιέρωση ενός ευρέος πανευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης (resettlement) προς Κράτη Μέλη της ΕΕ.
    • ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ των αρμόδιων αρχών στο θέμα της «επιστροφής» ατόμων που δικαιούνται άσυλο, που αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν ως «ασφαλείς».
    • ΖΗΤΑΜΕ τη συστηματική καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της διαφθοράς.

ΕΠΙΣΗΣ

    • ΤΗΝ πρόβλεψη διαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
    • ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ: την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών που θα μείνουν στη χώρα μας. Η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη με εμπειρία και προτάσεις να συμμετάσχει σε κοινωνικό διάλογο για πολιτικές ένταξης με κύρια την ένταξη στην αγορά εργασίας και με άξονες: την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων από τη μη δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης και ασφάλισης των αιτούντων άσυλο, την προστασία τους από την εργασιακή εκμετάλλευση, το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την πρόσβασή τους στην απασχόληση.
    • Ελπίζουμε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα πάρει πρωτοβουλίες  στην κατεύθυνση αυτή.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Σύνεδροι,

Το κρίσιμο και εθνικά πολυδιάστατο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Η κυβέρνηση που προεκλογικά έταζε τα πάντα στους πάντες, τώρα με μια νέα δραματοποιημένη θεατρική παράσταση δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που παράγουν...

Ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά, εθνικός πλούτος και πόσα άλλα βρίσκονται στην «κλίνη του Προκρούστη».

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που εν μια νυκτί μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που η ίδια προκάλεσε σε ΝΑΙ και οδήγησε σε ένα 3ο επαχθές μνημόνιο του οποίου έχει την ευθύνη και ιδιοκτησία.

Μια κυβέρνηση που επαγγέλλεται αριστερή ιδεολογία πράττει αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά.

Κατασκευάζει ειδήσεις και εχθρούς!

Τελευταίος «εκ κατασκευής» εχθρός είναι το Σ.Κ. και η ΓΣΕΕ που δεν μπορεί —όπως δεν μπόρεσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις— να ελέγξει.

ΟΜΩΣ, παρά τις κινητοποιήσεις και τη διαρκή αντιπαλότητά μας με τις πολιτικές τους, δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση την εποχή των μνημονίων που συμπεριφέρθηκε στα συνδικάτα, όπως συμπεριφέρεται η παρούσα. Οι ξένοι προσκεκλημένοι μας γνωρίζουν τις αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές στις οποίες δυστυχώς κατέφυγε η σημερινή κυβέρνηση για να μειώσει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς—πρακτικές που με  ομοθυμία καταδίκασε το σύνολο του Ευρωπαϊκού Συνδ. Κινήματος. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω της αξιολόγησης από την Τρόικα με επίμαχο το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο αρνείται να συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ, άλλα συναντάται και συμφωνεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις την αύξηση των εισφορών… των εργαζομένων!!

Στην αυριανή συνεδρίαση θα έχω την ευκαιρία να είμαι πιο αναλυτικός. Σήμερα αναφέρω μόνο ότι είναι λυπηρό η κυβέρνηση να θεωρεί ότι τα συνδικάτα οφείλουν να είναι πειθήνια όργανα των επιλογών της. Να μην εκτιμάει τη διεθνή αντιμνημονιακή καμπάνια της ΓΣΕΕ και την προσπάθειά μας σε κάθε υπερεθνικό θεσμό για να ακουστεί η φωνή και να εξεταστεί η ανάγκη της χώρας και των ανθρώπων της.

Βέβαια, αν αναλογιστούμε τις συνεχείς λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για σωρεία θεμάτων, ίσως είναι αναμενόμενος και ο εκνευρισμός της με τη ΓΣΕΕ. Όμως τα συνδικάτα άντεξαν στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις πανομοιότυπες πολιτικές της παρούσας. Συντεταγμένα και έμπρακτα αντιστάθηκαν και θ’αντισταθούν, αγωνίστηκαν και θα αγωνιστούν.

Η ΓΣΕΕ στάθηκε όρθια, τα συνδικάτα άντεξαν. Στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στα συλλαλητήρια, στις γενικές απεργίες. Σε κάθε μέτωπο μέσα και έξω από τη χώρα. Αξιοποιήσαμε στο ακέραιο κάθε θεσμική και άλλη δυνατότητα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην αδικία, την παρανομία και την αυθαιρεσία. Δίπλα μας βρέθηκαν με αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη συνδικάτα από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Τους ευχαριστούμε. Και μαζί τους λέμε σήμερα από το βήμα αυτό:

Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό: Θα αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ώστε το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο να μη γίνει βορά των αγορών.

Ενάντια στις αποτυχημένες και κοινωνικά επικίνδυνες πολιτικές αργού θανάτου εμείς επιμένουμε στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη βιωσιμότητα.

Ενάντια στη βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός αντίθετα και κατά της κοινωνίας, εμείς αγωνιζόμαστε για οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις, για ένα κοινό Ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό αλληλεγγύης και ανάπτυξης με συμμετοχή των εργαζομένων, με ισότητα και με σεβασμό των εθνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ενάντια στη διακυβερνητική Ευρώπη που έχει παραδοθεί στους τραπεζίτες ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ την ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΕΥΡΩΠΗ.

Ενάντια  στον εκφασισμό της πολιτικής ζωής, στο ρατσισμό και τη βία εμείς αντιτάσσουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Με τις σκέψεις αυτές καλώ τον συνάδελφο Πρόεδρο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Ζοάο Φελίσιο που ήταν πάντα δίπλα μας στον δύσκολο αγώνα μας, να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,06%, στα 175,44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Πάντως η αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο για έκτη συνεδρίαση στη διάρκεια των οποίων ο …