Υπάρχουν ευθύνες ή όχι για τα «ελεύθερα» wifi και τυχόν προσβολή των δικαιωμάτων

xpic-0-big.jpg.pagespeed.ic.HwzmMUNq9O
Στην υπόθεση C-484/14 Tobias Mc Fadden κατά Sony Music Entertainment Germany GmbH, παρενέβη με απόφασή του ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ k. M. Szpunar, σχετικά με το αν ευθύνεται ή όχι o εκμεταλλευόμενος κατάστημα, μπαρ ή ξενοδοχείο ο οποίος προσφέρει δωρεάν στο κοινό ένα δίκτυο Wi-Fi, για τις προσβολές του δικαιώματος του δημιουργού εκ μέρους ενός χρήστη.

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ k. M. Szpunar, απεφάνθη ότι δεν ευθύνεται ο εκμεταλλευόμενος κατάστημα, μπαρ ή ξενοδοχείο ο οποίος προσφέρει δωρεάν στο κοινό ένα δίκτυο Wi-Fi, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ κ. M. Szpunar, για τις προσβολές του δικαιώματος του δημιουργού εκ μέρους ενός χρήστ, με το σκεπτικό ότι πληρούνται οι εξής τρεις σωρευτικές προϋποθέσεις:

1) ο φορέας παροχή υπηρεσιών δεν πρέπει να αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,
2) δεν πρέπει να επιλέγει τον αποδέκτη της μεταδόσεως και
3) δεν πρέπει να επιλέγει ούτε να τροποποιεί τις πληροφορίες που αποτελούν το αντικείμενο της μετάδοσης. Με τις σημερινές προτάσεις του ο γενικός εισαγγελέας κ. Maciej Szpunar εκτιμά ότι ο περιορισμός αυτός ευθύνης έχει επίσης εφαρμογή σε πρόσωπο όπως ο T. Mc Fadden, το οποίο διατηρεί σε λειτουργία, σε σχέση με την κύρια οικονομική του δραστηριότητα, ένα ανοικτό δωρεάν στο κοινό δίκτυο WiFi.
Εκτιμά, πως δεν είναι αναγκαίο να εμφανίζεται το πρόσωπο αυτό έναντι του κοινού ως φορέας παροχής υπηρεσιών ή ακόμη να προβαίνει εμφανώς σε ενέργειες προώθησης της δραστηριότητάς του, απευθυνόμενος σε εν δυνάμει πελάτες.

Ειδικότερα το ιστορικό της υπόθεσης είναι:

"Ο κ.Tobias Mc Fadden εκμεταλλεύεται ένα κατάστημα τεχνικού εξοπλισμού εικόνας και ήχου πλησίον του Μονάχου, εντός του οποίου προσφέρει ένα δίκτυο Wi-Fi ανοικτό στο κοινό.
Το 2010 ένα μουσικό έργο, τα δικαιώματα του οποίου έχει η Sony, προσφέρθηκε παράνομα προς τηλεφόρτωση μέσω του δικτύου αυτού. Το Landgericht München I (1ο πρωτοδικείο Μονάχου, Γερμανία), που επιλήφθηκε της διαφοράς μεταξύ της Sony και του T. Mc Fadden, εκτιμά ότι δεν προσέβαλε ο ίδιος τα σχετικά δικαιώματα του δημιουργού.
Εξετάζει όμως τη δυνατότητα να θεωρηθεί ότι ο T. Mc Fadden ευθύνεται εμμέσως για την προσβολή αυτή, λόγω της έλλειψης προστασίας του δικτύου του Wi-Fi. Διατηρώντας, πάντως, αμφιβολίες ως προς το αν η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιτίθεται σε μια τέτοια έμμεση ευθύνη, το Landgericht υπέβαλε μια σειρά ερωτημάτων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΔΕΕ)."
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ

Πότε ξεκινά η πληρωμή των συντάξεων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) Ιανουαρίου 2024. Πότε εμφανίζονται …