Έρχονται φόροι και για την κινητή τηλεφωνία!

ΚΙΝΗΤΑ

Την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια αύξησης της ειδικής φορολόγησης και της επιβολής νέων "χαρατσιών” στην ήδη φορολογικά επιβαρυμένη τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα, εκφράζουν σύσσωμοι φορείς, επιχειρήσεις και στελέχη του κλάδου.

Μεταξύ των προτάσεων του πακέτου μέτρων για την "τρύπα" του 1,7 δισ,ευρώ που έχει συζητηθεί με τους θεσμούς, περιλαμβάνονται η αύξηση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται στη χρήση κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης για τη χρήση υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης (σ.σ. σήμερα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. συνδρομητές OTETV και Nova).

Η εξέλιξη αυτή, όπως γράφει το "Capital.gr",  προκάλεσε αναστάτωση και έντονο προβληματισμό στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που σταθερά παρατηρούν την αγορά να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο και τα έσοδά τους να βρίσκονται υπό πίεση. Παρότι την τελευταία τριετία έχουν υπάρξει μεγάλες μειώσεις τιμών και τελών στην κινητή τηλεφωνία, οι καταναλωτές ουσιαστικά δεν έχουν ευνοηθεί οικονομικά, καθώς οι αυξημένοι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, λειτουργούν ως αντίβαρο. Και πως να μην είναι ζημιωμένοι, όταν στην Ελλάδα υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να επιβάλλεται ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές επειδή χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο…

Τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το ειδικό τέλος προκαλούν έκπληξη, καθώς τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν πως σήμερα η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολόγηση, μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών και την έκτη σε σύνολο 50 χωρών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ("O Κλάδος της Κινητής, κυρίαρχος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας”), ο κλάδος, πέρα από τις συνήθεις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, επιβαρύνεται επιπρόσθετα με ειδικό τέλος, επί του οποίου υπολογίζεται και ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, έχει επιβληθεί ειδικό τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο μετά την τελευταία αύξηση του τον Αύγουστο 2009 κυμαίνεται από 12% έως 20% του ύψους του λογαριασμού. Πάνω στο ειδικό τέλος επιβάλλεται ΦΠΑ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό του ΦΠΑ στα έσοδα του κλάδου να κυμαίνεται από 25,8% έως 27,6%. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φτάνει στο 38% (!).

Σε αντίστοιχη μελέτη που διενεργεί η Deloitte για λογαριασμό του GSMA (Digital inclusion and mobile sector taxation 2015 - GSMA/ Deloitte) προκύπτει πως σε σύνολο 50 κρατών, η Ελλάδας κατατάσσεται στην έκτη θέση (στη δεκάδα είναι κατά σειρά οι Τουρκία, Ιορδανία, Γκαμπόν, Τανζανία, Τζαμάικα, Ελλάδα, Βραζιλία, Πακιστάν, Αργεντινή και Μιανμάρ) μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών. Εάν τελικά αυξηθεί η έμμεση φορολογία, η Ελλάδα πιάνει και ίσως ξεπεράσει την Τανζανία στη σχετική κατάταξη...

Πιο κοντά σε φόρους... Τανζανίας στην κινητή τηλεφωνία

Το θλιβερό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως οι κυβερνώντες επιμένουν να αγνοούν (;) πως αυτή η εισπρακτικής φιλοσοφίας φορολογική πολιτική δεν έχει αποτέλεσμα. Και αυτό διότι όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους μετά την επιβολή του ειδικού τέλους (και φυσικά προϊούσας της οικονομικής κρίσης) μειώνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, το 2015 έφθασαν τα 210 εκατ.ευρώ, έναντι 221 εκατ.ευρώ το 2014 και 375 εκατ.ευρώ το 2010, δηλαδή μία μείωση 44%.

sfsf

(Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος)

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά δημόσια έσοδα θα μεγιστοποιηθούν αν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 20% (χωρίς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) ή 50% (μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) από τα τρέχοντα επίπεδα.

"Μια τρύπα στο νερό" 

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη των εταιρειών ανέφεραν στο Capital.gr., πως μια πιθανή αύξηση των φορολογικών βαρών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, ξεκάθαρα δεν θα αποδώσει και θα προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας αναφέρει ότι περαιτέρω αύξησή του ειδικού τέλους, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή. "Πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς αποτελεί αντικίνητρο στη χρήση. Παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα μειώνονται τα τελευταία έτη λόγω του περιορισμού της χρήσης", αναφέρουν στελέχη της ΕΕΚΤ. Συμπληρώνουν, δε, πως τυχόν αύξηση της έμμεσης φορολόγησης είναι άκρως αντίθετη με τις δράσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 της ΕΕ, καθώς είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως ότι η αύξηση της φορολογίας των κινητών επικοινωνιών  εμποδίζει την ψηφιακή ενσωμάτωση και ανάπτυξη.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο Capital.gr., το ειδικό τέλος επιβαρύνει το σύνολο των λογαριασμών περιλαμβάνοντας τόσο τη φωνή όσο και τα δεδομένα και αποθαρρύνει τη χρήση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών και την ανάπτυξη των αντίστοιχων υπηρεσιών και εφαρμογών.

Όσο για την ιδέα του οικονομικού επιτελείου για επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης σε όσα νοικοκυριά και καταναλωτές πληρώνουν σήμερα για υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, στελέχη της αγοράς εξέφραζαν την απορία κατά πόσο το τέλος αυτό θα επιβληθεί και σε πολυεθνικές που σχετικά πρόσφατα ξεκίνησαν να προσφέρουν περιεχόμενο και στην Ελλάδα ή μόνον στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, δηλαδή της εγχώριες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Λακωνία νότια της Βάθειας

Σεισμός τώρα στην Λακωνία μεγέθους 4.0 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Βάθειας   Γεωδυναμικό Ινστιτούτο …