Meeting of the council of the political leaders, at the Presidential Mansion, in Athens, on July 6, 2015 / Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, στις 6 Ιουλίου, 2015

Τα likeς, τα reactions, τα posts των αρχηγών και των κομμάτων στο FB-Ποιος υπερτερεί;(Πίνακας)

Meeting of the council of the political leaders, at the Presidential Mansion, in Athens, on July 6, 2015 / Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, στις 6 Ιουλίου, 2015

Η παρουσία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ηγετών τους στα social media, αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας από την εταιρεία About People, που δεν κατάφερε να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα, για την πολιτική που ασκείται μέσω της νέας τεχνολογίας, στην οποία κερδισμένος βγαίνουν ο  Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει τα περισσότερα likes στη σελίδα του στο Facebook και Κυριάκος  Μητσοτάκης που αποσπά τα περισσότερα reactions.

Το Ποτάμι «ανεβάζει» τα περισσότερα posts, αλλά έχει το μικρότερο μερίδιο σε σχόλια, ενώ στο Twitter η Φώφη Γεννηματά είναι η πιο δραστήρια πολιτική αρχηγός, αλλά με τους λιγότερους followers. Το ΚΚΕ και ο Δ. Κουτσούμπας, πάντως, διατηρούν με έναν τρόπο «συνεπή» στάση: δεν διατηρούν προφίλ ούτε στο Facebook ούτε στο Twitter.

Ειδικότερα:

-Ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook μετρά τα περισσότερα likes (111.973), έναντι 74.784 της Ν.Δ., 35.313 του ΠΑΣΟΚ, 35.655 του Ποταμιού, 8.920 των ΑΝΕΛ και... 23.656 της Ενωσης Κεντρώων. Ταχύτερα «αναπτυσσόμενος», πάντως, εμφανίστηκε ο λογαριασμός της Ν.Δ., που την εβδομάδα 10-17 Μαρτίου μέτρησε 240 νέα likes, έναντι 174 του ΣΥΡΙΖΑ. Τις περισσότερες αναρτήσεις κάνει το Ποτάμι (261 σε ένα μήνα, 8,7 την ημέρα κατά μέσο όρο), με την Ενωση Κεντρώων να ακολουθεί με 184 posts (6,13 την ημέρα). Τις λιγότερες αναρτήσεις κάνει η Νέα Δημοκρατία (μόλις 36 τον τελευταίο μήνα), ωστόσο συγκεντρώνει τα περισσότερα reactions, σχόλια και shares (508,47 ανά post), έναντι 154,58 του ΣΥΡΙΖΑ.

-Σε ότι αφορά στους ηγέτες των κομμάτων, τα περισσότερα likes συγκεντρώνει και πάλι ο λογαριασμός του πρωθυπουργού (451.962), που ωστόσο ακολουθείται από αυτόν του Π. Καμμένου (109.321). Ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 74.125 likes, η κ. Γεννηματά μετρά 17.594 likes, ενώ ο κ. Λεβέντης, που δεν διατηρεί σελίδα αλλά προφίλ, έχει περίπου 5.000 φίλους και 2.500 followers (οι Ν. Μιχαλολιάκος, Δ. Κουτσούμπας και Στ. Θεοδωράκης δεν διατηρούν επίσημη σελίδα στο Facebook). Και εδώ, περισσότερα reactions διατηρεί ο λογαριασμός του προέδρου της Ν.Δ. (2.566 ανά post), έναντι 1.661 του Αλ. Τσίπρα. Εντυπωσιακό είναι ότι το προφίλ του Π. Καμμένου δεν σημείωσε καμία ανάρτηση τη συγκεκριμένη περίοδο της έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε δημιουργηθεί μέσω Facebook.

-Στο Twitter, περισσότερους followers έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο δραστήριος (περισσότερα tweets) είναι ο λογαριασμός της Χ.Α. και αμέσως μετά ακολουθούν το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Περισσότερα retweets και hearts, πάντως, συγκεντρώνουν οι λογαριασμοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στους ηγέτες, περισσότερους followers διατηρεί ο κ. Τσίπρας, ενώ πολύ κοντά στη δεύτερη και τρίτη θέση έρχονται οι κ. Μητσοτάκης και Καμμένος. Πιο δραστήρια είναι η Φώφη Γεννηματά, αλλά τα περισσότερα retweets παίρνουν τα «τιτιβίσματα» του Π. Καμμένου. Περισσότερα hearts και εδώ μαζεύει ο λογαριασμός του Κ. Μητσοτάκη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου και από τα αποτελέσματα της δημοφιλίας αρχηγών και κομμάτων, δεν προέκυψε σαφή εικόνα για την υπεροχή ενός πολιτικού φορέα έναντι του άλλου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …