Αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ρόλος των Γερμανικών Μέσων σε βάρος της Ελλάδας

mme german

Μπορεί να άργησε ωστόσο όλα κάποτε έρχονται στο φως, όπως και έγινε όσον αφορά στον ρόλο που παίζουν τα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης σε βάρος της Ελλάδας επί μία εξαετία, με τα πολλαπλά και άστοχα δημοσιεύματά τους με σκοπό να πλήξουν την χώρα.

Και δεν το λέμε εμείς γιατί είμαστε κακεντρεχείς, αλλά η έρευνα του ιδρύματος Χανς-Μπέκλερ, που ιδεολογικά είναι προσκείμενο στα Γερμανικά Συνδικάτα και η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά και με όλες τις εκδοχές της, από εφημερίδα του Βερολίνου Tagespiegel.

«Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ εξέτασαν συνολικά 1.142 δημοσιεύματα διαφόρων γερμανικών εφημερίδων (Die Welt, Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung και Tageszeitung, καθώς και της ηλεκτρονικής σελίδας Spiegel Online) του πρώτου εξαμήνου του 2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν αναλύθηκε ικανοποιητικά.

Η ενημέρωση των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική οικονομική κρίση συχνά δεν ήταν αντικειμενική και υπήρξε επιφανειακή, ενώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν κυρίως με αρνητικό τρόπο.

Ο αρθρογράφοι ασχολήθηκαν πρωτίστως γενικά με το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς επίσης και με το παρεπόμενο θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε πολλά άρθρα τα προς ανάλυση θέματα δεν κατονομάζονταν σαφώς, ενώ αντιθέτως γινόταν λόγος πολύ συχνά για ενδεχόμενο Grexit ως πιθανή συνέπειά τους. Σε βάθος ανάλυση περιείχαν μόνο λίγα άρθρα, κατά τους συντάκτες της έρευνας.

Το 26% των άρθρων περιείχε γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Μόνο το 16% εκφράσθηκε θετικά και το 39% ουδέτερα.

Στη εφημερίδα Bild δεν βρέθηκε ούτε ένα άρθρο το οποίο να περιέχει κάποια θετική τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην εφημερίδα Die Welt τα αρνητικά άρθρα ανέρχονταν σε 60%, στην Süddeutsche Zeitung σε 49%, στο Spiegel Online 35%, και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung σε 33%.

Η αριστερή-εναλλακτική Tageszeitung ήταν η μοναδική εφημερίδα της έρευνας στην οποία τα αρνητικά και θετικά άρθρα για την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονταν στο ίδιο ποσοστό (23,9%).

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερίσχυαν τα ουδέτερα άρθρα.

Ποιοτικά δημοσιογραφικά κριτήρια όπως η ισορροπημένη προσέγγιση και η ουδετερότητα δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα υπόψη».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας σε πυρόπληκτες, πλημμυροπαθείς στον κλάδο της γουνοποιίας

Ειδικότερα, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα υποβάλλονται από 8/12/2023 έως και 12/12/2023 υπεύθυνες δηλώσεις από …