Χωρίς κοινή φορολογική δήλωση τα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

gamos-620x320

Εξαιρούνται τελικά από την υποχρεωτική υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως προκύπτει από την ξεκάθαρη γνωμοδότηση (21/2014) του Β' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε σχετική ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία:

«Δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τους συζύγους φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά, αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης. Κατ' ακολουθίαν, αποφαίνεται το Β΄τμήμα του ΝΣΚ, ότι τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων , και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο.

Η αρχή αυτή,  έχει ως συνέπεια ο /η σύζυγος από τον γάμο να μην εξομοιώνεται με τον/την σύμβιο/α του συμφώνου συμβίωσης, ούτε υπάρχει νομοθετική βούληση της κατά κανόνα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το γάμο στα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

Πηγή: reporter.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης σε CNBC και Bloomberg για την ελληνική οικονομία

Συνεντεύξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο Bloomberg και το CNBC Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά …