Επίδομα τρίτου παιδιού-Απόφαση του ΣτΕ

triteknoi

Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν από το Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 873/2016 απόφασή του, τα μέτρα κατά της καταβολής επιδόματος τριτέκνου σε αλλοδαπές μητέρες προερχόμενες από χώρες μη μέλη της ΕΕ, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και τα παιδιά τους είναι επισήμως πολίτες της ΕΕ.

Η χορήγηση του επιδόματος  τρίτου παιδιού καταργήθηκε το 2012 με τον νόμο 4093/2012, αλλά η κρίση του ΣτΕ, ανάβει το πράσινο φως για όλες τις σχετικές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Στην ετυμηγορία του το ΣτΕ, βάζει τέλος στην αδικία και παραπέμπει το ζήτημα στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, που θα λάβει και την τελικά απόφαση, έχοντας όμως κρίνει θετικά το αίτημα, που υπέβαλλε Μολδαβή παντρεμένη  με υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος ήταν κάτοχος άδειας διαμονής στην Ελλάδα, όταν ο ΟΓΑ, απέρριψε την αίτηση της για τη χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού με το αιτιολογικό ότι η ίδια ήταν υπήκοος τρίτου κράτους.

Αναλυτικά η απόφαση και το σκεπτικό της:

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας, και πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους-μέλους, και η Ρουμανία εντάχθηκε στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., κοινωνικά πλεονεκτήματα και οικογενειακές παροχές πρέπει να χορηγούνται στην οικογένεια νομίμως διαμένοντος και εργαζομένου στην Ελλάδα πολίτη της Ε.Ε., ακόμα και αν η κατ' αρχήν δικαιούχος των επιδομάτων αυτών, μητέρα της οικογένειας είναι υπήκοος τρίτου κράτους, εφόσον τυχόν άρνηση χορήγησης των παροχών αυτών θέτει σε δυσμενέστερη θέση τα πιο πάνω μέλη της οικογένειας που είναι πολίτες της Ένωσης σε σχέση με τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, αποτελούμενη από παιδιά που έχουν την ελληνική υπηκοότητα».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …