20.000 νέες θέσεις εργασίας

ypologistis

Έρευνα για τον κλάδο ΜμΕ πληροφορικής στις αρχές Απριλίου εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που ανακοίνωσε θετικά νέα για τον κλάδο μέχρι και το 2020, μιλώντας για 20.000 νέες θέσεις εργασίας!.

Οι βασικοί φορείς ανάπτυξης , όπως τονίζεται, θα είναι τα startups και τις επιχειρήσεις σε cluster, που καλύπτουν τα ¾ της αύξησης και έχουν πληροφορικής έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη έχει ως εξής:

«Ο εγχώριος κλάδος εταιρειών πληροφορικής (ΜμΕ και μεγαλύτερες επιχειρήσεις) συνεισφέρει προστιθέμενη αξία 830 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν το ¼ αφορά εταιρείες ενταγμένες σε cluster και startups. Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΤΕ (λαμβάνοντας υπόψη και την αποτίμηση που προσδίδουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στις ελληνικές startups), η υπάρχουσα δυναμική του κλάδου πληροφορικής με δεδομένο το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τη προστιθέμενη αξία του κλάδου στα 1,8 δισ. ευρώ το 2020 προσφέροντας περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας – με βασικούς φορείς ανάπτυξης τα startups και τις επιχειρήσεις σε cluster, που καλύπτουν τα ¾ της αύξησης.

Δεδομένης της ευέλικτης και εξωστρεφούς φύσης των τεχνολογικών startups, κρίνεται σημαντικό τονίζεται στην μελέτη να υιοθετηθούν θεσμικές παρεμβάσεις που ευνοούν τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα με σκοπό την μεγέθυνση του οικοσυστήματος τεχνολογικών startups (και τη διατήρηση στην Ελλάδα όσο γίνεται μεγαλύτερου κομματιού της προστιθέμενης αξίας που δύναται να παράγει) καθώς και την ενθάρρυνση δημιουργίας και συμμετοχής σε clusters πληροφορικής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προτεραιότητα είναι σημαντικό να δοθεί:

  • στη διαμόρφωση ολοκληρωμένου και συνεπούς νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα (π.χ. πτωχευτικός κώδικας, πλαίσιο λειτουργίας crowdfunding) και στην εγκαθίδρυση ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών υπεράσπισής του από το δικαστικό σύστημα,
  • στη θεσμική ενίσχυση των διόδων επικοινωνίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, και
  • στη στοχευμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (π.χ. τύπου Jeremie).

Σε περίπτωση που το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα προσεγγίσει σταδιακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η προστιθέμενη αξία του κλάδου θα μπορούσε να φτάσει τα 5,8 δισ., μέσω τριπλασιασμού του αριθμού και σχεδόν τετραπλασιασμού της μέσης αποτίμησης των startups, καθώς και υψηλότερης συμμετοχής εταιρειών σε clusters (25% από 3% το 2015).

Σημαντική είναι η δυνητική συνεισφορά σε όρους απασχόλησης, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα 80.000 νέες θέσεις εργασίας.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ορκίζεται σήμερα για να διαλυθεί αύριο η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου

Όλες οι διαδικασίες μέχρι τη διάλυσή της και την προκήρυξη των νέων εθνικών εκλογών Παρουσία …