Μάχη χαρακωμάτων υπουργείου-εκπαιδευτικών για την επετηρίδα

kathigites_1.medium

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ για ενημέρωση των συναδέλφων τους, σχετικά με την ενεργοποίηση της επετηρίδας, που καταγγέλλουν ότι:
«Η πρόταση του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρόταση της ομοσπονδίας. Η πρόταση, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο 3848/10, αλλά τον ενεργοποιεί προς το χειρότερο. Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά. Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (κοινοτικά κονδύλια). Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων.

Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά. Με την απόφασή της η ΟΛΜΕ ζητάει μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά και κατάργηση του Ν. 3848/10 και νέο σύστημα προσλήψεων με το οποίο οι συνάδελφοι που επί χρόνια υπηρετούν το δημόσιο σχολείο πρέπει να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης».

Ήδη αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου (8.00-11.00) και τρίωρη στάση εργασίας (19.00-22.00) για τα εσπερινά σχολεία, στις 15 Απριλίου, καλώντας τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου.

Η Ομοσπονδία καθιστά σαφές στην ανακοίνωσή της ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την υπόθεση.

Με ανακοίνωσή του από την άλλη πλευρά το υπουργείο απαντά πως:

«Η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διεκδίκηση για μόνιμους διορισμούς μετά από χρόνια απαγόρευσής τους, οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, η προώθηση μεταβατικής διάταξης νόμου για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, όπως πολύ καλά γνωρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από αυτή τη σκοπιά, μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που θέτει τον κλάδο των καθηγητών σε κινητοποίηση, λόγω της μεταβατικής -ισχύος ενός έτους- διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-17. Μια διάταξη που λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και που πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή αν όλοι επιθυμούμε να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτή τη φάση δεν θα σχολιάσουμε όλα τα σημεία της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ. Σε ότι αφορά στο θέμα των διορισμών, πιστεύουμε ότι η ΟΛΜΕ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που έχει θέσει -και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- ως προτεραιότητα τους 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών την τριετία 2016-18.

Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι λείπει από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η παραμικρή νομική τεκμηρίωση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που η παράλειψή του παραπλανά και αποπροσανατολίζει. Η συγκεκριμένη απόφαση για τους διορισμούς εκπαιδευτικών εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επί του θέματος.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες αύριο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν, επίσης, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού Υπουργού …