Πιέζει η Ελλάδα το ΔΝΤ-Πρώτες αντιδράσεις-Συνέντευξη τύπου 4 υπουργών(VIDEO)

tsipras-imf2

Διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση κυβέρνησης-ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό  να αναχωρεί αιφνιδιαστικά την Τετάρτη για το Παρίσι, ώστε να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των δανείων σε κόμματα και σε ΜΜΕ, να αναβάλλεται για την Παρασκευή 10 το πρωί.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για το φορολογικό και ένα για το ασφαλιστικό, με την συμφωνία των Ευρωπαίων, αλλά το ΔΝΤ, ήδη άρχισε να προειδοποιεί την Αθήνα να συμμορφωθεί, αντιδρώντας στην σχετική απόφασή της, με τον ανταποκριτή του STAR στη Νέα Υόρκη, να δηλώνει ότι: "κύκλοι του Ταμείου ανέφεραν ότι αν όντως κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον συναίνεση στην Ουάσινγκτον, τότε θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.

Παράλληλα, αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η εξελίξεις του τριημέρου στην Ουάσινγκτον θα καθορίσουν αν και πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα."

Εντωμεταξύ στη συνέντευξη τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που παραχώρησαν  στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,δήλωσε ότι την Δευτέρα θα επιστρέψουν πάντως οι θεσμοί, ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή. Η εκτίμηση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές είναι πως οι δύο πλευρές συμπίπτουν στα τρία τέταρτα των θεμάτων και διαφωνούν στα υπόλοιπα, συμπληρώνοντας πως: «Είπαμε πως επειδή είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (15-17/4) να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα... Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 που είναι το Eurogroup. Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 25-26 για να ληφθούν οι αποφάσεις... Στα 4 βασικά ζητήματα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων.».

Καμία επικουρική σύνταξη δεν θα μειωθεί, ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας: «Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 και μάλιστα θα αρχίσουν να αυξάνονται. Έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα. Καμία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί. προστατεύουμε απολύτως το 90% των συνταξιούχων».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια δεσμεύτηκε για λύση μέχρι τέλος του μήνα: «Μέχρι τις 22 θα μπορέσουμε να έχουμε λύση στα κόκκινα δάνεια... Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ Πέμπτη 28.3.2024

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 28.3.2024   Ο ΕΟΔΥ προέβη …