Πνίγονται στα χρέη τα Ασφαλιστικά Ταμεία

asfalistika

Στα 20,5 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι θα ανέλθουν οι απώλειες εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από διάφορες αιτίες.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ελλειμμάτων που με δεδομένες τις αυξημένες υποχρεώσεις των Ταμείων για καταβολή συντάξεων και εφάπαξ, κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα και τους θεσμούς, οι οποίοι όμως περιορίζονται στο να ζητούν μετ' επιτάσεως μείωση των δαπανών, για να περιοριστεί κάπως, το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι απώλειες εσόδων προκύπτουν από τις ακόλουθες αιτίες:

Ανεργία: Η διατήρησή της στα επίπεδα του 24 – 25% στερεί από το Ασφαλιστικό Σύστημα περισσότερα από 7 δισ ευρώ.

Μείωση μισθών: Υπολογίζεται ότι η υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλεί απώλειες 3 δισ ευρώ.

Εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία, ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Υπολογίζεται ότι οι τρεις αυτές αιτίες προκαλούν απώλειες εσόδων στα επίπεδα των 8,5 δισ ευρώ, ετησίως.

Μείωση εισφορών: Η μείωση στις εισφορές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων στερεί το Ασφαλιστικό Σύστημα με έσοδα περίπου 1 δισ ευρώ τον χρόνο. Η επιλογή αυτή όμως, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, δεν αντισταθμίστηκε από ανάλογη αύξηση της απασχόλησης, που θα αύξανε τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Κοινωνικοί Πόροι: Η κατάργηση των Κοινωνικών Πόρων που κατέληγαν στα Ταμεία, προκάλεσε απώλεια εσόδων της τάξης του 1 δισ ευρώ για τι Ασφαλιστικό Σύστημα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η προβλεπόμενη αύξηση των ελλειμμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων, για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πορεία τους, κατά το τρέχον έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το ΙΚΑ, έχει προβλέψει ότι το έλλειμμά του θα εκτιναχθεί στα 2,19 δισ ευρώ φέτος, δηλαδή θα καταγράψει αύξηση 217% από τα 682 εκατ ευρώ, που είχαν καταγραφεί ως έλλειμμα το 2015.

Αντίστοιχη κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, όπου προβλέπεται έλλειμμα στα επίπεδα των 807 εκατ ευρώ για το 2016, όταν το 2015 έκλεισε με έλλειμμα 419 εκατ ευρώ.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …