Οι 32 φόροι που αυξήθηκαν ή αυξάνονται μέσα σε 10 μήνες(ΠΙΝΑΚΑΣ)

foroi12345fg

Φορολογικά μέτρα –τουλάχιστον 32 στον αριθμό- συνολικού ύψους άνω των 7,2 δις. ευρώ μέσα σε λιγότερους από 10 μήνες θα επιβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Η «επίθεση» που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 με τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό αλλά και σειρά άλλων φορολογικών μέτρων, θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες τόσο με τις αλλαγές στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος όσο και με το «πακέτο» των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων, θα εισπραχθεί μέσα στο 2016.
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο που παρουσιάζει το fpress.gr, η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων που συχνά-πυκνά επικαλούνταν η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει πράξη καθώς τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο –κυρίως- η επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων, θα ψαλιδίσει το εισόδημα ακόμη και των πλέον αδύναμων.
Δεδομένου ότι παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών, τα φορολογικά έσοδα υποχωρούσαν συνεχώς με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν το 2015 στα 43,6 δις. ευρώ, προκύπτει ότι το νέο «πακέτο» των τουλάχιστον 7,2 δις. ευρώ αντιστοιχεί ουσιαστικά στο 16,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας. Το αν βέβαια θα εισπραχθούν τελικώς αυτοί οι φόροι είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Και το 2015 προχώρησε η κυβέρνηση στην επιβολή φορολογικών μέτρων ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ (με βαρύτερα εξ’ αυτών τη μετάταξη προϊόντων από το ΦΠΑ 13% στο 23% αλλά και την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%) αλλά τελικώς τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν από τα 44,225 δις. ευρώ το 2014, στα 43,614 δις. ευρώ το 2015.
Με τον καταιγισμό των μέτρων, έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από πέρυσι δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Τα παραδείγματα πολλά:

1. Το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ δεν έχει καταργηθεί ακόμη παρά μόνο σε 7 νησιά του Αιγαίου. Επίκειται η δημοσίευση νέας λίστας νησιών που θα απολέσουν το ειδικό καθεστώς με λογική συνέπεια την αύξηση των τιμών
2. Τα νομικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τον αυξημένο συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (29% από 26%)
3. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν περισσότερα λόγω της αύξησης των συντελεστών παρακράτησης φόρου (σ.σ η οποία θα συνεχιστεί και το 2017)
4. Εκκρεμεί η δεύτερη δόση περικοπής της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου η οποία θα γίνει το φθινόπωρο και ουσιαστικά θα εξισώσει την τιμή του αγροτικού πετρελαίου με το απλό πετρέλαιο κίνησης

Στα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί και σε αυτά που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί έρχεται να προστεθεί τώρα ένα καινούργιο «πακέτο» με τουλάχιστον 14-15 καινούργια μέτρα τα περισσότερα εκ των οποίων θα επιβληθούν μέσα στο 2016 (σ.σ το σύνολό τους αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο 2016 αλλά και η ενεργοποίηση ορισμένων εξ’ αυτών θα γίνει το 2017 και το 2018). Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις αλλαγές στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος οι οποίες θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο αντίκτυπος των μέτρων θα είναι άμεσος λόγω της αύξησης που θα υπάρξει στην παρακράτηση φόρου. Το πακέτο των αλλαγών στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβάνει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ. Ωστόσο, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι η εισπραξιμότητα των μέτρων θα φτάσει στο 88% με αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να έχει συμφωνηθεί στα 1,8 δις. ευρώ. Φυσικά, γι’ αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν, ο συντελεστής εισπραξιμότητας δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Ο φόρος θα τους βεβαιωθεί σε ποσοστό 100%. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πακέτο με τα μέτρα της άμεσης φορολογίας θα περιλαμβάνει:

1. Την νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά έχει προϋπολογιστεί να αποδώσει και περίπου 1,3 δις. ευρώ επιπλέον (ή περίπου ένα δις. ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι δεν θα πληρώσουν όλοι)
2. Την νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Η κλίμακα αυτή, μαζί με την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 15% αναμένεται να αυξήσει την άμεση φορολογία κατά τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ.
3. Επιπλέον 100-150 εκατ. ευρώ θα προκύψουν και από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (σ.σ προκρίνεται κλίμακα με τρεις συντελεστές 15%, 35% και 45%) που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το πακέτο με την αύξηση των έμμεσων φόρων αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έχει έρθει αρκετά κοντά με τους θεσμούς ειδικά μετά την πρόταση για μια ακόμη αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον στα δημόσια ταμεία αφαιρώντας τα βέβαια από το εισόδημα των φορολογουμένων. Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα είναι φυσικά το μοναδικό μέτρο του πακέτου το οποίο θα πρέπει να αποδώσει και αυτό 1,8 δις. ευρώ «καθαρά».

Έτσι, στο τραπέζι παραμένουν όλα τα μέτρα της ελληνικής πρότασης δηλαδή:
1. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ένα ευρώ ανά αστέρι
2. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, βενζίνες, φυσικό αέριο
3. Η θέσπιση ειδικού τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση ή ακόμη και η επιβολή φόρου «διέλευσης» για τα ΙΧ με ξένες πινακίδες
4. Η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές επιταγές προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ κλπ

Ακόμη και να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη λίστα με τα μέτρα που θα κατατεθεί τελικώς στη Βουλή, ο λογαριασμός δεν πρόκειται να αλλάξει και θα παραμείνει στα 1,8 δις. ευρώ.

Μετά τη ψήφιση και αυτού του πακέτου μέτρων, ο συνολικός λογαριασμός των φόρων θα ξεπεράσει τα 7 δις. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη των όσων έγιναν με το πρώτο μνημόνιο. Και τότε, η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχτηκε σε φορολογικά μέτρα –κυρίως έμμεσους φόρους. Το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση και όλοι οι εισπρακτικοί στόχοι να μην επιτευχθούν. Η επιβολή των νέων φόρων που προωθεί η κυβέρνηση, θα έχουν μια ακόμη «παρενέργεια» η οποία έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται από πέρυσι, πρώτο έτος διακυβέρνησης: την ανατροπή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 2014, στα 100 ευρώ φόρων, τα 53,75 προέρχονται από την άδικη έμμεση φορολογία (με τη λογική ότι πλήττει όλους το ίδιο ανεξάρτητα από το εισόδημά τους) και τα 46,25 από την άμεση. Το 2015, το μερίδιο της έμμεσης φορολογίας είχε ήδη αυξηθεί στο 54,5% με αντίστοιχο περιορισμό της άμεσης στο 45,5%. Το 2016, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη καθώς εκτός από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά και τις μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ του 13% στο 23% είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει φέτος –από την 1η Ιουλίου- η αύξηση του βασικού συντελεστή από το 23% στο 24%.

Τα φορολογικά μέτρα του 10μήνου (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016)
1     ΦΠΑ: Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%     1737
2     ΦΠΑ: Κατάργηση ειδικού καθεστώτος στα νησιά
3     1η αναμόρφωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης     440
4     Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης     64,8
5     Αύξηση συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων     150
6     Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων     125,6
7     Τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων     15,3
8     Κατάργηση απαλλαγών πληρωμής ΕΝΦΙΑ     38,5
9     Αύξηση προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα     439,2
10     Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες     114,2
11     Αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες     114,7
12     Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου νομικών προσώπων     14,1
13     Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου φυσικών προσώπων     14,5
14     Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση     13
15     Αύξηση φόρου στο κρασί     55
16     Μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης     105
17     2η αναμόρφωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης     1300
18     Αύξηση συντελεστών φορολογόγησης εισοδημάτων από ενοίκια     700
19     Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
20     Αύξηση φόρου στα μερίσματα
21     Τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία     150
22     Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα     100
23     Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα     105
24     Αύξηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας     50
25     Αύξηση συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ     270
26     Θέσπιση ειδικού τέλους στη συνδρομητική     30
27     Αύξηση ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο     25
28     Εδικός φόρος διέλευσης στα ΙΧ με ξένες πινακίδες     15
29     Φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ     400
30     Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα ΙΧ     0
31     Επιβολή ειδικού τέλους στην έκδοση επιταγών     100
32     Αύξηση βασικού συντελεστή ΦΠΑ (από το 23 στο 24%)     500
 ΣΥΝΟΛΟ  7185,9

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης από Θεσσαλία: «Η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται»

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε το πρωί σε σύσκεψη με Δημάρχους και Κοινοτάρχες περιοχών που επλήγησαν από …