Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τα "κόκκινα δάνεια"

kokkina

Νέο τύπο διακανονισμού που θα είναι δεσμευτικός για τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds ανά κατηγορία δανειολήπτη, επιφέρει ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που είδε το φως της δημοσιότητας, όταν από την άλλη πλευρά οι τράπεζες έως και τα μέσα Μαΐου θα ταχυδρομήσουν τα δεύτερα ειδοποιητήρια με τα οποία θα ενημερώνουν 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30 ημέρες μέχρι και πάνω από 3 μήνες, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι» και θα τους καλούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα αν δεν ανταποκριθούν εντός 15 ημερών, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους, που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει στόχο να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος τους οι ισολογισμοί των τραπεζών, προβλέπει:

  • Αλά καρτ ρύθμιση «κόκκινων» δανείων,
  • Μειωμένες δόσεις,
  • Εκπτώσεις στα επιτόκια,
  • Ανταλλαγή κατοικίας με άλλη μικρότερου εμβαδού,
  • Διαγραφές οφειλών, ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

  • Να υπάρχει η πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης χάσει το σπίτι του, να εξαλείφεται και το βάρος από τυχόν υπόλοιπο του δανείου.
  • Αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 80.000 ευρώ και το σπίτι εκπλειστηριαστεί για 60.000 ευρώ, ο δανειολήπτης να μην έχει υπόλοιπο οφειλής.
  • Στην περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος να έχει διετή περίοδο χάριτος και μετά να επανεξετάζεται η περίπτωσή του.

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …