15% «μαχαίρι» στο εφάπαξ

efapax

12-15% απώλειες εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.

Σήμερα οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην «ουρά» περίπου 3 χρόνια καθώς δεν είχε προσδιοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού ξεπερνούν τις 62.000.

Στελέχη των ταμείων φοβούνται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα φέρει νέες καθυστερήσεις αφού θα ζητηθούν νέα στοιχεία από τους συνταξιούχους.

Το άρθρο 35 που περιγράφει το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και δημοσιεύεται ολόκληρο στο τέλος του κειμένου ,περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να προωθηθεί πιθανόν και σήμερα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αφού πάρει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τα ταμεία Πρόνοιας εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο που μετονομάζεται πλέον σε ΕΤΕΑΕΠ ενώ καταργείται το δικαίωμα χορήγησης προκαταβολής της εφάπαξ παροχής που ίσχυε σε πολλά ταμεία.

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στου δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Για παράδειγμα το μέσο εφάπαξ στο δημόσιο που ανέρχεται σε 29.000 θα μειωθεί στις 25.500 ευρώ.

Επίσης ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα ελάμβανε εφάπαξ 34.000 ευρώ, σήμερα θα εισπράξει 28.900.

Σύμφωνα με το άρθρο 35, το εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60 % των συνταξίμων αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης.

Για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα περίπλοκο μαθηματικό τύπο και θα ισούται «με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, με πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων».

Περίοδος χάριτος ενός έτους δίνεται κατ΄εξαίρεση στους ένστολους ( αστυνομικοί πυροσβέστες , λιμενικοί ). Δηλαδή για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31.12.2014 , προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ με το παλαιό καθεστώς σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών.

Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν μετά την 1.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά : «Για τον χρόνο έως 31/12/2014 σύμφωνα παλαιές διατάξεις και για τον χρόνο από 1/1/2015 με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση».

Ο νέος μαθηματικός τύπος ισχύει για την πλειοψηφία των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί για 60%). Στο προσχέδιο του Ιανουαρίου ο συντελεστής για τους μισθωτούς ήταν 70% και για τους αυτοαπασχολούμενους 85%.

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Καρδίτσα σήμερα – Το απόγευμα αναχωρεί για Χάγη 

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας …