89η η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου

326se-poia-thesi-einai-i-ellada-stin-eleutheria-tou-tupou.w_l

Στην 89η θέση, έναντι της 91ης θέσης που κατείχε στην κατάταξη του 2015, βρίσκεται η Ελλάδα στην ετήσια κατάταξή για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρεςτου κόσμου έδωσαν στη δημοσιότητα  οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας , ηΦινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και η Νορβηγία.

«Η φετινή κατάταξη αντικατοπτρίζει την ένταση των επιθέσεων στη δημοσιογραφική ελευθερία και ανεξαρτησία από κυβερνήσεις, ιδεολογίες και συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς» αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Αν και η Ευρώπη παραμένει η ζώνη όπου τα μέσα ενημέρωσης είναι τα περισσότερο ελεύθερα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν «την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού μοντέλου».

Στις χώρες με άσπρο χρώμα η κατάσταση θεωρείται καλή, σε εκείνες με ανοιχτό κίτρινο ικανοποιητική, στις χώρες με πορτοκαλίυπάρχουν αξιοσημείωτα προβλήματα, στις χώρες με κόκκινο χρώμα η κατάσταση αξιολογείται δύσκολη, ενώ σε εκείνες με μαύρο θεωρείται πολύ σοβαρή.

Η κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου δημοσιεύεται από το 2002 και στηρίζεται σε μία σειρά δεικτών όπως ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον και η αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, η διαφάνεια, οι υποδομές και οι καταχρήσεις εξουσίας.

«Όλοι οι δείκτες της κατάταξης παραπέμπουν σε επιδείνωση. Πλήθος κρατικών αρχών προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο στις χώρες, από τον φόβο υπερβολικής διεύρυνσης του δημοσίου διαλόγου», σχολιάζει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

«Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή προπαγάνδας, όπου οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την μετάδοση της πληροφορίας καθ΄υπαγόρευσιν με χαμηλό κόστος. Απέναντί τους, οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού», διαπιστώνει ο Κριστόφ Ντελουάρ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης για αυτοκινητόδρομο Ε65: "Έργο πνοής" που θα φέρει ανάπτυξη

"Δεσμευτήκαμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια δίνουν μεγάλα έργα" …