Μετάθεση ευθυνών για το ασφαλιστικό από τον Κατρούγκαλο

katroygkal

Για «καταλήστευση» των αποθεματικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μίλησε από τη βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, βγάζοντας απ΄έξω τον εαυτό του που υπογράφει το χειρότερο νομοσχέδιο όλων των εποχών και την σημερινή κυβέρνηση που άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα πράττει.

Τα σημαντικότερα σημεία του πολιτικού του λόγου είναι:

«-Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση. Οι ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών των Ταμείων και η καταλήστευσή τους μέσω του PSI είναι προφανείς».

Η νέα μεταρρύθμιση φέρνει «τσεκούρι» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

-Εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουμε βιώσιμο σύστημα. Υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις.

-Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή των επικουρικών, που αφορά το 10% των συνταξιούχων.

Τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι δύο:

– Εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε δικαιούχους

– Κοινωνική δικαιοσύνη με πρόνοια για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία.

-Έτσι έχουμε εγγύηση για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης. Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για κύρια σύνταξη.

-Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι αναλογιστικές μελέτες."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …