Αυτοί ζημιώνονται από το Ασφαλιστικό

apelpisiaaaa

Μαχαίρι στις συντάξεις φέρνει το νέο Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Οι μειώσεις που θα φέρει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης φθάνουν το 30% για τις κύριες συντάξεις και το 40% για τις επικουρικές, καθώς το νέο Ασφαλιστικό βάζει πλαφόν τις 2.000 ευρώ μεικτά δηλαδή 1.800 με 1.820 ευρώ καθαρά, για όσους παίρνουν μια σύνταξη και 3.000 ευρώ καθαρά για όσους λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 13, από τη ψήφιση του νέου νόμου έως και τις 31/12/2018 καμια ατομική σύνταξη δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ συνυπολογιζομένων των εισφορών ασθενείας και αλληλεγγύης συνταξιούχων («καθαρά» περίπου στα 1.800 ευρώ - 1.820 ευρώ, κατα μέσο όρο) και τα 3.000 ευρώ «καθαρά» το άθροισμα πολλαπλών συντάξεων.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Ημερησία του Σαββάτου», τα πλαφόν αυτά θα ισχύουν και για τις νέες συντάξεις που θα απονέμονται είτε με το παλαιό είτε με το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων, για εκκρεμείς αιτήσεις και  νέες αιτήσεις αντίστοιχα.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού 

Από το νέο Ασφαλιστικό αυτοί που θα δουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην τσέπη τους είναι οι εξής:

 • Οσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί,
 • Οσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.170 ευρώ το μήνα
 • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
 • Οσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ

Αναλυτικά, οι σημαντικότερς ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνοψίζονται στα εξής:

 • Νέες συντάξεις: Μείωση έως και 30%
 • Αναπηρικές: Μείωση έως και 40%
 • Επικουρικές: Μείωση έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.
 • Εφάπαξ: Μείωση έως και 15%
 • Μερίσμα: Μείωση 32%
 • Συντάξεις όσων εργάζονται: Μείωση έως και 60%
 • ΕΚΑΣ: Μειώνονται οι δικαιούχοι, η παροχή καταργείται από 1/1/2020.
 • Συντάξεις χηρείας: Μειώνονται οι δικαιούχοι, μπαίνει ηλικιακό όριο.

Οι επτά μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό 

 1. Υψηλότερες εισφορές για όλους με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους. Οσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση θα πληρώνουν διπλές εισφορές.
 2. Χαμηλότερες κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού. Ιδιαίτερα πλήττονται οι υψηλόμισθοι με πάνω από 25 έτη ασφάλισης.
 3. Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές που ήδη καταβάλλονται εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ.
 4. Μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Ετσι κανείς συνταξιούχους δεν θα λαμβάνει έως τις 31/12/2018 πάνω από 3.072 ευρώ καθαρά, αν έχει πολλαπλές συντάξεις και 1.820 ευρώ καθαρά αν έχει μια σύνταξη.
 5. Καταργείται  σταδιακά το ΕΚΑΣ, έως τα τέλη του 2019. Οι πρώτοι που θα χάσουν το επίδομα είναι οι 120.000 συνταξιούχου που λαμβάνουν σήμερα 30 ευρώ.
 6. Αναδρομικές μειώσεις, από 1/1/2016, θα γίνουν στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ (προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης).
 7. Ενοποιήσεις Ταμείων με ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, ένα για την επικουρική και το εφάπαξ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …