Guy has heart attack

Πρόβλημα στην καρδιά προκαλούν οι εναλλασσόμενες βάρδιες

Guy has heart attack

Όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα έτη, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%, με τον κίνδυνο να γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας και μάλιστα οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο, όταν δουλεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρoνικά διαστήματα σε εναλλασσόμενες βάρδιες τα βράδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο και χρονοβιολόγο Σελίν Βέτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 189.000 γυναίκες σε βάθος 24 ετών. Ως εναλλασσόμενη νυχτερινή βάρδια θεωρείται η εργασία (π.χ. μιας νοσοκόμας) τουλάχιστον για τρία βράδια το μήνα, πέρα από την πρωινή και απογευματινή εργασία.

Όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινές βάρδιες, ώστε μια εργαζόμενη να δουλεύει πιο αραιά τα βράδια, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Επίσης, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει που μια γυναίκα έχει σταματήσει να δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος γι’ αυτήν.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι:

  • το κάπνισμα,
  • η ανθυγιεινή διατροφή,
  • η έλλειψη σωματικής άσκησης,
  • η παχυσαρκία,
  • η απορρύθμιση του βιολογικού ρυθμού, από την άλλη, έχει συσχετισθεί με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως μεταβολικές διαταραχές, καρκίνο και καρδιοπάθειες.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τις νυχτερινές βάρδιες δεν είναι ο ίδιος για όλες τις γυναίκες, αλλά εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς, όπως π.χ. το βιολογικό ρολόι της και πόσο καλά κοιμάται τα βράδια που δεν εργάζεται.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …