Ανακοινώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό

asfalistika

Κατατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία αφορά στο 90% του ασφαλιστικού συστήματος, στα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων που προέκυψαν, κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Κατά την δήλωση του υπουργού, που κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες: "Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Υπάρχουν  νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της Δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους. Η μεταρρύθμιση δεν ήρθε μεταφρασμένη, αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ

Πότε ξεκινά η πληρωμή των συντάξεων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) Ιανουαρίου 2024. Πότε εμφανίζονται …