ΣΕΤΕ: O Eλληνικός τουρισμός κινδυνεύει...

sete_240609546

"Η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου κινείται στην «κόψη του ξυραφιού». Όσο οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν πληρούνται και καθόσον η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, επιλέγεται ως μία «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού, τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015", σημειώνει στην ανακοίνωσή του που αποτελεί κραυγή προς τους αρμοδίους για την λήψη μέτρων, ο ΣΕΤΕ.

H ανακοίνωση του:

"Mε δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για το 2016 και ότι το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ο κύριος όγκος κρατήσεων για τη χώρα μας, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει ότι οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής περιόδου, είναι η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα.

Όσο παρατείνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά ο ελληνικός τουρισμός και οι τουριστικοί προορισμοί

Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, εκ των πραγμάτων, οδηγεί την Κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οδηγεί όμως και σε ακόμα πιο στείρα και παράλογη πολιτική επιβαρύνσεων, όπως το φημολογούμενο «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης καταλυμάτων».

Η χώρα μας έχει, ήδη, δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα, έχει «παγώσει» αδικαιολόγητα κάθε ουσιαστική δράση στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Με την προσθήκη, καθημερινά, στη λίστα των μέτρων νέων ή αυξημένων φόρων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς πάταξη της φοροδιαφυγής που συνεχίζει να διογκώνεται ανεξέλεγκτη, χωρίς επαρκή ροή ρευστότητας στην ασφυκτιούσα οικονομία, χωρίς κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές που απομακρύνονται από τη χώρα κάθε μέρα και περισσότερο και με τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας από τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος να συνεχίζεται, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού. Κατά προέκταση, το ίδιο θα συμβεί στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

Σε αυτή την περίπτωση και όπως έχουμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο, η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου κινείται στην «κόψη του ξυραφιού». Όσο οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν πληρούνται και καθόσον η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, στις επιχειρήσεις, αλλά και ακόμα και στους ίδιους τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας, επιλέγεται ως μία «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού, τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016.

Επιπρόσθετα να μην κατορθώσει να αξιοποιήσει, τελικά, ο ελληνικός τουρισμός στον βαθμό που θα μπορούσε, σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν λόγω διεθνών συγκυριών και που θα προσέδιδαν πρόσθετη δυναμική στα μεγέθη του."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …