Bloomberg: Ως εδώ και μη παρέκει-Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα...

δντ

«Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους-Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα», αναφέρει και επεξηγεί σε κεντρικό του άρθρο,  το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο παίρνει πια ξεκάθαρη θέση απέναντι στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και συντάσσεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο που ζητούν οι Ευρωπαίοι, το σχέδιο που περιλαμβάνει δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει και που αναβάλλει μια ελάφρυνση του χρέους. Η έμμεση απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη.

Ουσιαστικά, τόσο οι ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν κατά βάθος ότι η συμφωνία την οποία επεξεργάζονται δεν θα προχωρήσει. Η Ελλάδα συναινεί σε μια σειρά νέων φορολογικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων έκτακτης ανάγκης τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα όταν χρειάζεται έτσι ώστε να υπάρχει επίτευξη και διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Και η ευρωζώνη λέει: «Αυτό θα τα κάνει όλα μια χαρά».

Όπως λέει το ΔΝΤ, αυτή η προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη. Ο δημοσιονομικός στόχος είναι πολύ υψηλός. Η προβλεπόμενη δημοσιονομική συμπίεση θα βλάψει αντί να βοηθήσει την οικονομία. Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει η επιστολή.

Κάνει λόγο για προσχηματική συμφωνία και επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ένα στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο όμως αντιστέκεται η Γερμανία και πολλοί άλλοι.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, γράφει το Bloomberg, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι ένα σχέδιο για να την γλιτώσει η Ελλάδα. Το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της χώρας είναι δικό τους δημιούργημα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Και πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, όπως προτείνει το ΔΝΤ, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το οποίο και πάλι θα επιβάλλει λιτότητα σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Αλλά ακόμα και αυτός ο στόχος που είναι χαμηλότερος και πάλι δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο. Μόνο με ελάφρυνση του χρέους θα λυθεί το ζήτημα.

Για πολλούς μήνες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με ηγέτη την Γερμανία λόγω εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών αρνούνται την αναπόφευκτη πραγματικότητα. Η Ελλάδα σύντομα θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της. Όσο το θέμα δεν λύνεται η απειλή μιας ακόμα οικονομικής κρίσης θα εμποδίζει τις προοπτικές της Ευρώπης. Το ΔΝΤ έχει δίκιο να λέει: Ως εδώ και μη παρέκει».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …