Ξεκινά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας(Χαρακτηριστικά)

ΟΑΕΔ

Οι Δήμοι-θύλακες της ανεργίας και κυρίως της μακροχρόνιας ανεργίας, έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που θα μπει σε εφαρμογή έως το τέλος Μαΐου, στους πρώτους 17 δήμους που έχουν επιλεγεί και αναμένεται να απορροφήσουν 6.918 ανέργους, ενώ τους επόμενους μήνες ακολουθούν οι 34 δήμοι και από Σεπτέμβρη εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εντάσσονται στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας.

Οι προσληφθέντες αναμένεται να απασχοληθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κτιριακές υποδομές δήμων, πάρκα, δημοτικές βιβλιοθήκες, έργα περιβάλλοντος και ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών.

Τα κύρια κριτήρια που εξετάστηκαν είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων, που πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 άτομα, το ύψος της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και κατά πόσο είχε πληγεί ο δήμος από τις επιπτώσεις της κρίσης το 2011.

Χαρακηριστικά:

  • Δεν αποκλείονται ειδικότητες, αλλά θα επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου.
  • Μέσω του προγράμματος οι προσληφθέντες θα εργάζονται τέσσερις ημέρες και την πέμπτη ημέρα θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό σεμινάριο εκμάθησης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σεμινάριο κατάρτισης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Αν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τότε θα εργάζονται και την πέμπτη ημέρα.
  • Η μοριοδότηση των εργαζομένων θα γίνεται με βάση τους μήνες ανεργίας (από 60 μήνες και πάνω), την εντοπιότητα, την οικογενειακή κατάσταση τους, αν εργάζεται ο/η σύζυγος, οικονομικά κριτήρια, η ηλικία, αν είναι ΑΜΕΑ.
  • Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι τρεις βασικοί άξονες του κοινωφελούς προγράμματος 8μηνης διάρκειας, πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινούνται οι αιτήσεις των δήμων για εργαζομένους, είναι:

  • τα διακριτά έργα
  • οι μετρήσιμες παρεμβάσεις(δηλαδή θα πρέπει να γίνεται μια ακριβής καταγραφή των αναγκών, των χώρων, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που θα χρειαστούν),
  • ο απολογισμός και η αξιολόγηση του τελικού έργου.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου στη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), «η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από ένα υπουργείο και σίγουρα όχι αποκλειστικά με ένα πρόγραμμα από κοινοτικούς πόρους. Υποχρέωσή μας όμως είναι να υποστηρίζουμε τους ανέργους με διάφορες δράσεις, ώστε να επανενταχθούν σε θέσεις εργασίας. Η βασική κατεύθυνση του υπουργείου Εργασίας είναι να αποτελούν όλα τα προγράμματα εγγύηση σε μισθωτή εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι δήμοι τίθενται στην υπηρεσία των ανέργων».

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …