Προθεσμία ρύθμισης οφειλών

xreh

Μέχρι τα τέλη Μαΐου έχουν την δυνατότητα οι οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους όταν είναι άνω των 150.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών, να τους πορειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δώσει εντολή στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να αναρτήσει όλα τα στοιχεία τους στο Διαδίκτυο,  στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr.

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται η λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι λίστες θα περιλαμβάνουν:

  • • Φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
  • • Επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν καταγραφεί όλοι οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και εφόσον μέχρι τα τέλη του μήνα δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα δημοσιοποιηθούν.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει  στην Καθημερινή ότι πρόκειται για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω email ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Από την πλευρά τους τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν ενεργοποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσία που προβλέπουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ηδη, ξεκίνησαν τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης όχι μόνο για τους μεγάλους οφειλέτες αλλά και τους μικρότερους με χρέη άνω των 500 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών. Σ

Ωστόσο, για τους τελευταίους τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης. Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σακελλαροπούλου για τα 50 χρόνια Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε …