Επιδόματα και παροχές υπό καινούργιο πλαίσιο

epidomaaa-aa

Σε ριζική μεταρρύθμιση του προνοιακού κράτους για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νόμο πλαίσιο που προωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου, η οποία διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ, ενώ δεν θα πειραχτούν από την προωθούμενη μεταρρύθμιση και τα αναπηρικά επιδόματα.

"Από τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει την εκπόνηση σχεδίου για την μεταρρύθμιση του προνοιακού κράτους, τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκεκριμένα, η δαπάνη ανέρχεται σε 2,2% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανέρχεται σε 4,4%.
Περίπου 700 εκατ. ευρώ, ένα κομμάτι, δηλαδή, του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, θα διατεθούν άμεσα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας φτώχειας. Αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 217 που θα καταρτιστεί ανά υπουργείο τον προσεχή Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές των δαπανών στο προνοιακό κράτος δεν θα επέλθουν από επιδόματα, αλλά από άλλες παροχές, όπως αποσπασματικές παροχές επιδότησης διακοπών
Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του προγράμματος στο τέλος του έτους.

Θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες

  • Τον επιδοματικό πυλώνα,
  • Την παροχή κάρτας σίτισης και ενοικίου (όπως στο ισχύων πρόγραμμα)
  • Την απασχόληση.

Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα ενταχθούν υφιστάμενες παροχές, όπως μια μορφή της σημερινής κάρτας σίτισης και του επιδόματος ενοικίου. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα έχουν επιπλέον μοριοδότηση σε όλα τα προγράμματα εργασίας που θα καταρτίζει το υπουργείο, όπως για παράδειγμα η κοινωφελής εργασία, ενώ θα παρέχονται και προγράμματα επιμόρφωσης, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών και πιστοποίησης πληροφορικής.
Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και η απάντηση για ένταξη θα γίνεται άμεσα, τη στιγμή της υποβολής, έτσι ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος εάν έχει ενταχθεί στην παροχή. Επίσης, το πρόγραμμα θα έχει και μια πρωτοτυπία που δεν έχουμε ξαναδεί σε πρόγραμμα πρόνοιας. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ όποια στιγμή πληροί τα κριτήρια και όχι σε συγκεκριμένο διάστημα.
Όταν θα επέρχεται ο ενδιαφερόμενος σε καθεστώς φτωχοποίησης θα μπορεί να κάνει αίτηση, χωρίς να υπάρχουν οι καθιερωμένες προθεσμίες και οι περιοδικότητες. Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει και εξάμηνος έλεγχος που θα καθιστά υποχρεωτική για τον δικαιούχο την επικαιροποίηση της οικονομικής και εργασιακής του κατάστασης κάθε εξάμηνο στα κέντρα κοινότητας που θα δημιουργηθούν στους δήμους της χώρας.
Έτσι θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο να λαμβάνουν παροχές άνθρωποι που έχουν μαύρα εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά αλλά και όσοι απασχολούνται με αδήλωτη εργασία. Η αντιμετώπιση αυτή κατά την κ. Φωτίου θα είναι αποτελεσματική, αφού ο δικαιούχους που δηλώνει άνεργος θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει εργασία σε θέση που θα του υποδειχτεί - εφόσον προκύψει - από το κέντρο κοινότητας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
Στο νόμο πλαίσιο θα υπάρχει και αναμόρφωση των προγραμμάτων φροντίδας ηλικιωμένων και γενικότερα των δομών που παρέχουν υπηρεσίες στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διπλωματικές πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο Κυπριακό

Δηλώσεις διπλωματικών πηγών του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα …