Μονιμοποίηση ζήτησαν οι καθαρίστριες δημοσίων κτιρίων(ΦΩΤΟ)

Καβάλα-Καθαρίστριες-1-778x580

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δημαρχειακά μέγαρα στις περισσότερες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στον Καθαρισμό, πραγματοποίησαν οι καθαρίστριες δημοσίων κτιρίων, απαιτώντας το νόμιμο δικαίωμα τους τόσο στην μονιμοποίηση γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όσο και στην τακτική και σταθερή ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Τα Εργατικά κέντρα, αλλά και διάφορα σωματεία εργαζομένων βρέθηκαν στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους και παροτρύνοντας τους, να συνεχίσουν δυναμικά και αποφασιστικά.

Από τις πιο χαρακτηριστικές κινητοποιήσεις των καθαριστριών δημοσίων κτιρίων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στο πλευρό των οποίων βρέθηκαν και εργαζόμενοι του εργοστασίου λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, με την πρόεδρο τους Φωφώ Στρουμπούλη, να δηλώνει ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των υπολοίπων κλάδων εργαζομένων, σημειώνοντας:

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτήν την κινητοποίηση, γιατί προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση την ύπαρξή μας, για να υπογραφεί η υπουργική απόφαση, ώστε το Σεπτέμβριο να μην βρεθούμε στα περσινά χάλια, όταν άνοιξαν τα σχολεία και εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε στις θέσεις μας. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να κοιτάξουν οι κυβερνώντες τις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων και επιπλέον πρέπει να προσέξουμε την ασφάλεια των παιδιών και τη δική μας.»

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει πίσω το 10% που τόλμησε να κόψει από ανθρώπους που παίρνουν από 150 ευρώ μισθό και μας έταξε ότι θα το στείλει, όμως δεν το έκανε ποτέ. Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας. Έχει να στείλει η κυβέρνηση μισθούς δυο μηνών. Τελειώνει η σύμβαση μας και δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η κυβέρνηση ότι τα σχολεία δεν κινούνται με αυτόματο πιλότο, αλλά με έμψυχο προσωπικό», κατέληξε η κα Στρουμπούλη.

Οι καθαρίστριες καταθέσαν υπόμνημα στη δήμαρχο, το οποίο ζήτησαν να παρουσιαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης να σταλεί και στο αρμόδιο υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ευθύμης Μακρογιάννης, δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Είναι ένας χώρος εργαζομένων, ο οποίος πραγματικά δουλεύει με αξιοπρέπεια και περηφάνια μέσα στα σχολεία μας. Έχουν προβλήματα εδώ και χρόνια, αφού η μισθοδοσία τους δεν καταβάλλεται με φυσιολογική ροή και υπάρχουν καθυστερήσεις. Διεκδικούν σύμβαση αορίστου χρόνου. Μιλάμε για μισθούς κάτω των 500 ευρώ. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων, καθώς βρίσκεται εδώ και το σωματείο εργαζομένων στα λιπάσματα. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο δίπλα στα σωματεία και στα συνδικάτα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται».

Το κείμενο του ψηφίσματος ήταν κοινό για τις καθαρίστριες σε όλη την χώρα και ήταν το:

«ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς. Εμείς, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, είμαστε αυτές που καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς μας! Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μέχρι τώρα μας θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα!

  • Αμειβόμαστε με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών μας δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουμε κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
  • Δεν έχουμε ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
  • Αμειβόμαστε μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).
  • Δεν λαμβάνομε όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.
  • Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κλπ. Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση εφέτος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ήδη πενιχρής αμοιβής μας κατά 10%. Μείωσε το κονδύλι που εντάσσεται στον Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και αφορά την καθαριότητα των σχολείων μας.

Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας και διεκδικούμε:

  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση για όλους
  • Να εκδοθεί άμεσα από τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών Απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 – Να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαρισμό
  • Καταβολή του 10% των αποδοχών μας, που αυθαίρετα και χωρίς καμιά λογική μας έχουν υφαρπάξει.
  • Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Σας καλούμε να στηρίξετε έμπρακτα των αγώνα μας, εκδίδοντας ψηφίσματα συμπαράστασης.»


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την …