40.000.000 ευρώ θα επιστρέψουν 12.000 αγρότες...

agrothis

Χαστούκι και μάλιστα με πολύ πόνο δίνει σε περίπου 12.000 αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο από μέρα σε μέρα θα τους καλέσει να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις άνω των 5.000 ευρώ, που έλαβαν από το «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008 και το 2009, ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να γεμίσουν τα ζημιωμένα από την εποχή εκείνη ταμεία του κράτους, όπως εξήγησε ο Υπουργός:

«Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που ζητά από την ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσει από τους περίπου 720.000 Έλληνες αγρότες το ποσό των 420 εκ. ευρώ, που δόθηκε το 2008 και 2009 (είναι το γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη») ως ενίσχυση στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

  • Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις - συζητήσεις έχουμε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 220 εκ. και αφορά 88.000 αγρότες.

Και από αυτή την κατηγορία εμείς τώρα, ξεκινάμε μια διαδικασία για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο πρόβλημα - γιατί κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα - θα αναζητήσουμε από 12.000 αγρότες, περίπου 40 εκ. ευρώ.

  • Και είναι αυτοί που έχουν εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ. Τονίζουμε όμως ότι τα ποσά που είναι κάτω από 5.000 ευρώ αδιακρίτως του τι ποσό έχει λάβει κάθε αγρότης, θα μείνουν απ' έξω.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με αυτή την πορεία θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν.

  • Το μεγάλο λάθος ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια.

Εγώ πάω και πιο πέρα και λέω ότι ακόμη και άδεια να μην είχαμε πάρει, από την ώρα που θα στοιχειοθετούσαμε την ανάγκη για να δοθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μάλιστα ζήτησε και συναίνεση από τα κόμματα, με το σκεπτικό ότι "τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο".


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Citigroup: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα

Πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδών, …