Οι οφειλές του Δημοσίου-Που και ποια ποσά

euroxreh-poy

Σε 5,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχουν ως εξής:
  • 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
  • 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
  • 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
  • 519 εκατ. ευρώ οφειλές των νομικών προσώπων.
  • Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, στις αρχές Ιουνίου οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986 εκατ. ευρώ.

  • Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη δόση ύψους 800 εκατομμυρίων από σύνολο χρεών 5,5 δις ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2014, άρχισε σταδιακά να καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την έγκριση καταβολής των σχετικών κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία και στα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ έχει ζητηθεί από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, εντός των επόμενων ημερών να αρχίσουν τις πληρωμές με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τις καταστάσεις οφειλών που έχουν ήδη συντάξει.

Παράλληλα, το Δημόσιο οφείλει 1,18 δισ. ευρώ από μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ οι οποίες θα συμψηφιστούν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές των επιχειρηματιών (κατά βάση ασφαλιστικές εισφορές) προς το Δημόσιο. Για αυτόν τον λόγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα συμψηφισμού οφειλών μετά τη λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ο μέσος χρόνος επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε δικαιούχους εκτιμάται στις 239 ημέρες, ενώ σε 8 από τις 113 Εφορίες της χώρας,  ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ είναι πάνω από έναν χρόνο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

Πώς σχολίασε τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «Εγκαλώ …