7.000.000 ευρώ το έλλειμμα σε επικουρικό Ταμείο...

euroelleimma
Σε σοβαρό πρόβλημα για την Εθνική Τράπεζα αλλά και για την κυβέρνηση εξελίσσεται το επικουρικό ταμείο της ΕΤΕ από το οποίο συνταξιοδοτούνται ήδη περισσότεροι από 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς το ταμειακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ τον μήνα, τα οποία καλείται να καλύψει η τράπεζα, έναντι μελλοντικών παροχών
Πρόκειται για τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ, που ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου έχει εξαιρεθεί από την ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Οπως άλλωστε έχει «εξαιρεθεί» και από όλες τις μνημονιακές περικοπές συντάξεων που ίσχυσαν για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
  • Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι το Ταμείο δίνει 14 συντάξεις, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται σε 350-500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και επικουρικές συντάξεις πρώην διευθυντικών στελεχών που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενοι στην τράπεζα, έως το 2005 καταβάλλουν εισφορές 9% και 3,5% αντίστοιχα και εδώ και χρόνια έχουν άτυπα αποδεχθεί ότι ο λογαριασμός λειτουργεί ως ταμείο εγγυημένων παροχών, με αποτέλεσμα κάθε μήνα η Εθνική να πληρώνει επιπλέον τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα και να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, καθώς τα έσοδα από εισφορές της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ δεν φθάνουν.
  • Το έλλειμμα εμφανίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια και από τότε διευρύνεται συνεχώς, καθώς λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται συνεχώς οι υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει εισηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει επιλέξει ή τολμήσει να ανοίξει μέτωπο με τους εργαζομένους και κυρίως τους συνταξιούχους, πολύ δε περισσότερο η παρούσα κυβέρνηση.
  1. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχουν αποκρουστεί ακόμη και προτάσεις για εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών που έχουν υποστεί όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων ΝΠΔΔ.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο ενόψει και των νέων περικοπών στους συνταξιούχους των υπόλοιπων τραπεζών που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές. Αν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν, φαίνεται τελικά πως οι πρώτες μειώσεις θα εφαρμοστούν με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
  • Ηδη, οι παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται και η μείωση μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 20%.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο Κατρούγκαλου και το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) που προβλέπεται, θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν ακόμη και το 30%, καθώς οι νέες συντάξεις θα καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά» - αναδρομικά από 1/6.
  • Είναι ενδεικτικό ότι μητέρα τριών παιδιών, έγγαμη, απόφοιτη λυκείου, που συνταξιοδοτήθηκε με 20ετία και 1.645 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, λαμβάνει 1.205 ευρώ μετά τις μνημονιακές μειώσεις, και σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα υποστεί μείωση 149 ευρώ, ήτοι 12,3%, με αποτέλεσμα να λάβει τελικά 1.055 ευρώ.
Αντίστοιχα, έγγαμη με 1 παιδί, απόφοιτη ΑΕΙ, που έφυγε από κάποια από τις παραπάνω τράπεζες επίσης ύστερα από 20 έτη ασφάλισης και 1.806 συντάξιμες αποδοχές, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου ελάμβανε μηνιαία 1.164 ευρώ και πλέον από την 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς να υπολογιστούν οι αναδρομικές περικοπές θα πάρει σύνταξη της τάξης των 828 ευρώ. Θα υποστεί δηλαδή μείωση 335 ευρώ (ήτοι 28,7%).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …