Η ανάλυση φωτιά για τα Ειδικά Μισθολόγια!

stratiotiki-parelasi2

Η διαρροή στον Τύπο του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια, είναι φυσικό να έχει φουντώσει τις συζητήσεις και τα σενάρια για επικείμενες αλλαγές.

 • Τι πραγματικά συμβαίνει;
 • Πώς ερμηνεύονται οι ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα;

Ο λοχαγός ε.α. Ηλίας Νατσιούλας οικονομολόγος, απόφοιτος της ΣΣΑΣ, απαντά στα ερωτήματα του Onalert.gr και εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνουν τα μέτρα που έρχονται.

 • Ποια η άποψη σας για το φημολογούμενο νέο μισθολόγιο;

Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τα νέα ειδικά μισθολόγια. Διαβάσαμε για μειώσεις 500 ευρώ, αλλά και διαψεύσεις με ισχυρισμούς ότι δεν θα υπάρχει καμιά μείωση. Το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών απ’ ό,τι ακούγεται θα ακολουθήσει τη δομή και τη φιλοσοφία του Ενιαίου που εφαρμόσθηκε στο δημόσιο από 1-1-2016.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία τότε δεν θα υπάρξουν άμεσα μειώσεις στους μισθούς λόγω του ότι θα υπάρξει η διασφάλιση των αποδοχών με την «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» και γι αυτό το λόγω ισχυρίζεται το Υ.Ο και διαψεύδει τις όποιες μειώσεις. Άμεσα εννοώ συγκρίνοντας τις σημερινές αποδοχές με τις αποδοχές της επόμενης μέρας από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, γιατί μελλοντικά θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Στο παρελθόν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων σε κάθε αλλαγή μισθολογίου, υπήρχαν αυτόματα οριζόντιες περικοπές σε όλους (μείωση επιδομάτων, βασικών μισθών, πάγωμα προαγωγών, κατάργηση δώρων κλπ), κάτι που αποφεύγεται τον τελευταίο χρόνο με την υιοθέτηση της προσωπικής διαφοράς.

 • Τι είναι η προσωπική διαφορά;

Θα το πω με παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Αν σήμερα έχεις μεικτές αποδοχές (καταλογιστέο) 1.500€ και με το νέο μισθολόγιο θα έχεις πχ 1450€, τότε για να διασφαλιστούν οι προηγούμενες σου αποδοχές και να μην έχεις μείωση θα λάβεις προσωπική διαφορά 50 ευρώ.

Άρα και με το νέο μισθολόγιο θα έχεις πάλι 1500€ μεικτές αποδοχές. Ουσιαστικά δηλαδή με το νέο μισθολόγιο καθώς θα προέκυπταν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που έπαιρναν οι δικαιούχοι τους κατά τον τελευταίο μήνα πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογικού νόμου, αυτές δεν επέρχονται καθώς η διαφορά αυτών διατηρείται ως προσωπική.

Επισημαίνεται όμως ότι αυτό όμως το ποσό της προσωπικής διαφοράς μειώνεται αναλογικά και μέχρι της πλήρους εξάλειψής της από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των μηνιαίων τακτικών αποδοχών του στρατιωτικού.

 • Τι θα συμβεί στο μέλλον με τις μισθολογικές προαγωγές, το χρονοεπίδομα ή τα λεγόμενα μισθολογικά κλιμάκια που θα μετονομαστούν αυτά στο νέο μισθολόγιο;

Του χρόνου αν υποθέσουμε ότι για ένα στέλεχος αυξάνονταν το χρονοεπίδομα, ή είχε μισθολογική προαγωγή ή και τα δύο μαζί, τότε έστω ότι αυξάνονται οι μεικτές του αποδοχές κατά 50 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση με το παλιό μισθολόγιο θα είχε 1500 +50= 1550 ευρώ μεικτές αποδοχές. Με το νέο μισθολόγιο θα έχει 1450+50=1500 ευρώ νέες μεικτές αποδοχές και η προσωπική διαφορά των 50 που είχε θα μηδενιστεί γιατί καλύπτεται από την αύξηση.

Άρα αν και στην παρούσα φάση με το νέο μισθολόγιο δεν θα έχει μείωση μελλοντικά όμως χάνει την όποια αύξηση λόγω μισθολογικής προαγωγής. Ουσιαστικά δηλαδή εμμέσως έχουμε πάγωμα μισθολογικών προαγωγών.

 • Θα ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών για 2 χρόνια, όπως ισχύει στο δημόσιο;

Καταρχήν να τονίσω ότι στο δημόσιο από 1-1-2016 έως και 31-12-2017, για 2 δηλαδή χρόνια κανείς δεν λαμβάνει νέα μισθολογικά κλιμάκια (μισθολογικές προαγωγές) και ο χρόνος αυτός παγώνει. Αυτά τα μισθολογικά κλιμάκια ξεπαγώνουν μετά την 1-1-2018.

Πιστεύω ότι στις ΕΔ όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα έχει το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών.

Αν για παράδειγμα το 80 με 90% των στελεχών με το νέο μισθολόγιο έχει προσωπικές διαφορές άνω των 100 ευρώ, εκτιμώ ότι δεν θα ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών όπου με το νέο μισθολόγιο θα δίνονται κάθε 2 ή 3 χρόνια, όπως δηλαδή καθορισθούν ως μισθολογικά κλιμάκια. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στον Π/Υ καθώς τα στελέχη δεν θα λαμβάνουν αύξηση τα επόμενα χρόνια και απλά θα μειώνεται το ύψος της προσωπικής διαφοράς.

Αν αντίθετα είναι χαμηλό το ύψος της προσωπικής διαφοράς του μεγαλύτερου μέρος των στελεχών τότε εκτιμώ ότι θα ισχύσει το πάγωμα γιατί αν άμεσα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, από τον επόμενο δηλαδή χρόνο, θα δοθούν αυξήσεις και αυτό έχει δημοσιονομική επιβάρυνση στο Π/Υ.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό είναι όπως το εξήγησα στο παραπάνω παράδειγμα. Αν δηλαδή έχεις προσωπική διαφορά 100 ευρώ και κάθε 2 ή 3 χρόνια αυξάνεται ο μισθός κατά 30 ευρώ, τότε θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να καλύψεις/εξαλείψεις την προσωπική διαφορά, ώστε να πάρεις αύξηση σε σύγκριση με το τρέχων μισθό. Θα μένεις καθηλωμένος στο παράδειγμα για μια δεκαετία στις ίδιες αποδοχές.

Αν αντίθετα έχεις προσωπική διαφορά 20 ευρώ και κάθε 2 ή 3 χρόνια αυξάνεται ο μισθός κατά 30 ευρώ, τότε από την επόμενη αλλαγή του Μισθολογικού κλιμακίου θα καλύψεις/εξαλείψεις την προσωπική διαφορά και θα δοθεί αύξηση 10€ στον ήδη υπάρχων μισθό.

 • Τι θα γίνει με τις κρατήσεις;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται καθώς όπως προείπα διαφορά αν εφαρμοστεί η προσωπική αυτή θα είναι στις μεικτές αποδοχές (δεν υπολογίζεται μόνο το επίδομα οικογενειακής παροχής).

Αν τώρα για παράδειγμα σήμερα έχεις μεικτές αποδοχές (καταλογιστέο) 1.500 και κρατήσεις 500€ και με το νέο μισθολόγιο θα έχεις πχ 1450 ευρώ +50 ευρώ προσωπική διαφορά και κρατήσεις 510€ παραπάνω δηλαδή κατά 10€ τότε στην πράξη το στέλεχος θα δει μείωση κατά 10€ στην τσέπη του (πληρωτέο ποσό) καθώς αν και διασφαλίζονται οι προηγούμενες μεικτές αποδοχές με την προσωπική διαφορά δεν διασφαλίζονται οι καθαρές αποδοχές.

 • Υπάρχει περίπτωση να είναι περισσότερες οι κρατήσεις με το νέο μισθολόγιο;

Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμβεί αυτό και κυρίως στα ταμεία των ΕΔ (μετοχικά, εφάπαξ, βεα κλπ), καθώς οι κρατήσεις θα υπολογίζονται σε μεγαλύτερα ποσά, αν με τους νέους βασικούς μισθούς ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιδομάτων των στελεχών.

Κάποιες κρατήσεις που υπολογίζονται πχ σε βασικό μισθό και όχι στα επιδόματα, άρα με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό ο υπολογισμός αυτών θα γίνεται σε μεγαλύτερο ποσό.

Βέβαια όλα αυτά μένει να τα δούμε στο σχέδιο γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν και διαφορετικά ποσοστά κρατήσεων. Αρκεί να αναφέρω ότι στο ενιαίο μισθολόγιο από 1-6-2016 αυξήθηκαν οι κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ του εργαζομένου με αποτέλεσμα να επέλθουν μειώσεις στο μισθό των υπαλλήλων.

 • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ΕΦΑΠΑΞ και την σύνταξη αν εφαρμοστεί μισθολόγιο με προσωπική διαφορά;

Όλα θα εξαρτηθούν και εδώ από το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα έχει το κάθε στέλεχος.

Η προσωπική διαφορά δεν θα υπολογίζεται στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης αλλά και της χορήγησης του ΕΦΑΠΑΞ.

Για παράδειγμα με τον νέο τρόπο υπολογισμού η σύνταξη υπολογίζεται με συντελεστή επί των μεικτών αποδοχών κάθε έτους.

Αν τώρα οι νέες μεικτές αποδοχές είναι ναι μεν ίδιες και με το νέο μισθολόγιο χάρη στην προσωπική διαφορά, στον υπολογισμό της σύνταξης όμως η προσωπική διαφορά δεν θα προσμετράτε με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερες. Όπως καταλαβαίνεται θα έχουμε νέες μικρότερες συντάξεις. Όλα αυτά θα τα δούμε όταν δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο για νέο μισθολόγιο.

 • Τι θα γίνει αν με το νέο μισθολόγιο δοθούν αυξήσεις;

Αν εφαρμοστεί και εδώ ότι ίσχυσε με το ενιαίο μισθολόγιο τότε αυτές θα δοθούν σε βάθος 4ετίας και όχι άμεσα.

Σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις και ειδικά στους υψηλόβαθμους καθώς αυτοί είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Άλλωστε αυτή η διαρροή ακούγεται από διάφορους κύκλους. Για παράδειγμα αν σήμερα έχεις μεικτές αποδοχές (καταλογιστέο) 1.500 και με το νέο μισθολόγιο θα έχεις πχ 1600 ευρώ τότε την διαφορά των 100€ θα την λάβεις σε 4 χρόνια. Δηλαδή την πρώτη χρονιά θα πληρωθείς με μεικτές αποδοχές 1525€, την δεύτερη με 1550€ κ.ο.κ

 • Τι θα γίνει με το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών;

Η πρόταση της ΠΟΕΣ στο μισθολόγιο που έστειλε στο Υ.Ο. ανέφερε την κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και φαίνεται να υιοθετείται δυστυχώς από το ΥπΟΙΚ.

Και λέω δυστυχώς γιατί αυτό το επίδομα έχει μια ιδιαιτερότητα να δίνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση.

Άλλο ποσό έχει ο άγαμος, άλλο ο έγγαμος και άλλο ο έγγαμος με τέκνα. Αν ενσωματωθεί μέσα στο βασικό μισθό συγκρίνοντας αποδοχές στελεχών ίδιας προέλευσης, ίδιων χρόνων αλλά διαφορετικής οικογενειακής κατάστασης θα δούμε ότι θα έχουν διαφορετικό ύψος προσωπικής διαφοράς και το μεγαλύτερο ποσό αυτής θα το έχουν οι έγγαμοι με τέκνα. Αποτέλεσμα θα είναι οι έγγαμοι με τέκνα να περιμένουν πολύ μεγαλύτερο διάστημα από έναν άγαμο για να εξαλείψουν την προσωπική διαφορά και να λάβουν αύξηση.

Βέβαια και εδώ υπάρχει λύση να αποφευχθεί αυτό αν διατηρηθεί ξεχωριστά το επίδομα , όπως δηλαδή το επίδομα οικογενειακών βαρών. Όλα αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.

 • Τι θα γίνει με τους νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που θα μισθοδοτούνται μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου;

Οι εξερχόμενοι εκ των παραγωγικών σχολών και γενικά οι νέοι προσλαμβανόμενοι στις ΕΔ εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο αν το νέο μισθολόγιο έχει μεικτές αποδοχές χαμηλότερες από τις προηγούμενες. Φυσικά αν έχουν μεγαλύτερες τότε θα είναι καλά τα πράγματα για αυτούς.

Στα παραπάνω νεοδιόριστα στελέχη δεν θα υπάρχει διασφάλιση των αποδοχών με προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα, αν ένας Επχιας από την ΣΜΥ που υπηρετεί πριν την εφαρμογή με το νέο μισθολόγιο πχ λαμβάνει συνολικά 1100€ μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβανομένων αυτών και 100€ προσωπική διαφορά, τότε ένας νέος Επχιας που θα βγει από την ΣΜΥ μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα ξεκινήσει με μεικτές αποδοχές εξ αρχής 1000, κατά 100€ λιγότερο.

 • Θα επηρεασθούν οι μισθοί στο μέλλον με τον «κόφτη» εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς;

Καταρχάς ευχή όλων μας είναι να πάνε καλά τα πράγματα στην οικονομία και να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Γιατί αν ενεργοποιηθεί και απαιτηθούν νέες περικοπές τότε εκτιμάται ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά, είτε σε μισθούς, είτε σε συντάξεις δεν θα πρέπει να αισθάνονται και τόσο ασφαλείς.

Το να επιβληθούν νέες μειώσεις σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι κυρίως η νέα γενιά, αυτό θα είναι άδικο.

Να μην τρέφουμε αυταπάτες, τα πράγματα στη Χώρα μας ήταν δύσκολα και όσες υποσχέσεις και να έγιναν επί οικονομικών παροχών είτε από τους μεν είτε από τους δε (από όλα τα κομματικά χρώματα τα τελευταία χρόνια), δεν μπορεί να υλοποιηθούν αν δεν πάρει μπρος η οικονομία.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …