Όμηροι 500.000 εργαζόμενοι!!!

SYNTAJHASFALSIMENO
Σε ένα είδος σφαλιστικής ομηρίας κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι πριν από την συνταξιοδότηση. Παράλληλα με τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θα κληθεί σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει την απαίτηση των δανειστών μας για δραματική αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα από την πρόσφατη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Σε πολλές περιπτώσεις, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, καθώς το κόστος θα αυξηθεί έως και πέντε φορές με συνέπεια να κλείσει η πόρτα εξόδου από την αγορά εργασίας, πριν από την ηλικία των 67 ετών.
  • Αιτία, η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς από το 6,67% στο 20%, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο σε συνδυασμό με την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών μας για δραστικό περιορισμό της έκπτωσης του 15% στις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών ετών ασφάλισης.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έως επτά έτη, προκειμένου να διασφαλίσουν ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Εξαγορά- αναγνώριση
  • Ο χρόνος τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του, κλιμακώνεται ως εξής :
-έως τέσσερα χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011 ,
-έως πέντε χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012,
-έως έξι χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 και
-έως επτά χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά.
Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη).
  • Οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν, είναι:
-Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 μέρες).
-Επιδότηση ανεργίας (300 μέρες).
-Χρόνος σπουδών (ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης).
-Χρόνος ανεργίας.
-Χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.
-Χρόνος απεργίας.
-Πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα).
-Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος.
-Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον Ο.Α.Ε.Ε., ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές (έως πέντε έτη).
Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται κατά το dikaiologitika.gr, ότι λαμβάνονται υπόψη, αποκλειστικά για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, άρα δεν απαιτείται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους του ασφαλισμένου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης σε CNBC και Bloomberg για την ελληνική οικονομία

Συνεντεύξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο Bloomberg και το CNBC Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά …