Ο τρόπος προσλήψεων στην Κοινωφελή εργασία

ΟΑΕΔ_Κοινωφελής Εργασία

Την εγκύκλιο που θα ακολουθηθεί για τις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την κάλυψη θέσεων στα hot spot φιλοξρενίας των προσφύγων εξέδωσε ο ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ:
"Μετά την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΚΠΑ2 τ, όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας, καλούν τους ωφελούμενους που έχουν επιλεγεί προς τοποθέτηση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κεφαλαίου 9 της Δημόσιας Πρόσκλησης (Νο 6/2016), εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών, με κάθε πρόσφορο μέσο Τα στοιχεία επικοινωνίας αντλούνται από την ηλεκτρονική αίτηση που υπέβαλε ο ωφελούμενος και από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ.
  • Η ευθύνη επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας, όπως email, αριθμός τηλεφώνου κ.λπ., ανήκει στους ωφελούμενους.
  • Στις περιπτώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, που δεν υπάρχουν δομές του Οργανισμού, με ευθύνη του αρμόδιου ΚΠΑ2, όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας, θα εκδίδονται τα συστατικά σημειώματα, τα οποία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στον Επιβλέποντα Φορέα με κοινοποίηση στον ωφελούμενο.
  • Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για τον ωφελούμενο, που προέρχεται από απομακρυσμένες περιοχές π.χ. μετακινείται από την ηπειρωτική Ελλάδα στην νησιωτική ή από νησί σε άλλο νησί. Στις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η επικοινωνία των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) με τους επιτυχόντες ωφελούμενους, οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να εμφανιστούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων.
Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών, οι επιτυχόντες αποκλείονται από τον Οριστικό Πίνακα και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπάλληλοι ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ για τη μη προσέλευση των ωφελουμένων και προχωρούν στην υπόδειξη των επιλαχόντων βάσει του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε για τους επιτυχόντες ωφελούμενους του οριστικού πίνακα κατάταξης.
Επισημαίνεται ότι δικαίωμα τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας στους Επιβλέποντες Φορείς έχουν οι υποψήφιοι που έχουν ενταχθεί στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, μόνο εφόσον διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου, τόσο κατά την υπόδειξή τους από τα ΚΠΑ2 όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας, όσο και κατά την τοποθέτησή τους από τον Επιβλέποντα Φορέα, σύμφωνα με την παρ. 9.5 της οικείας Δημόσιας Πρόσκλησης και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα γενικά και τυπικά προσόντα, που προβλέπονται στο Κεφάλαιο 6 και στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της οικείας πρόσκλησης.
Ο ωφελούμενος υποχρεούται να διατηρεί σε ισχύ το δελτίο ανεργίας με το οποίο εκδόθηκε το συστατικό σημείωμα από το ΚΠΑ2 μέχρι και την ημερομηνία ηλεκτρονικής αναγγελίας τοποθέτησής του στο Φορέα.
  • Οι ωφελούμενοι (με την επιφύλαξη του 3ου εδαφίου της παρ. 10.1 της οικείας δημόσιας πρόσκλησης) προσέρχονται στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας τοποθέτησής τους, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους και παραλαμβάνουν συστατικό σημείωμα προκειμένου να υποδειχθούν στους Επιβλέποντες Φορείς.
Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας παραλαβής του σχετικού συστατικού σημειώματος από τους ωφελούμενους παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής του και από την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου οι ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Μετά την άπρακτη παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας, προχωρά στην ενημέρωση του πρώτου επιλαχόντα από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων.
Επισημαίνεται ότι την ευθύνη για την υπόδειξη και ενημέρωση των επιτυχόντων ωφελουμένων έχει:
  • η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα του Επιβλέποντος Φορέα, για τις θέσεις του Επιβλέποντος Φορέα
  • η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η Υπηρεσία Τοποθέτησης του ωφελούμενου, για τις θέσεις που βρίσκονται εκτός της έδρας του Επιβλέποντος Φορέα.
Κατά την υπόδειξη και με την επιφύλαξη του 3ου εδαφίου της παρ. 10.1 της οικείας πρόσκλησης, τα ΚΠΑ2 αρμοδιότητας των οποίων ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας χορηγούν στους ωφελούμενους παραπεμπτικό/συστατικό σημείωμα, που απευθύνεται προς τους Επιβλέποντες Φορείς τοποθέτησης, όπου, εκτός από τα στοιχεία του ωφελούμενου, αναφέρεται ρητά ότι:
  • Η υπόδειξη γίνεται στο πλαίσιο της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α' ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ - Α' ΚΥΚΛΟΣ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Για την διευκόλυνση της διαδικασίας, στις περιπτώσεις των ωφελουμένων, που έχουν υποδειχθεί και πρόκειται να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές (δηλ. από την ηπειρωτική Ελλάδα στη νησιωτική ή από νησί σε άλλο νησί) παρέχεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους - κατόπιν συνεννόησης με τον Επιβλέποντα Φορέα- να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της οικείας Δημόσιας Πρόσκλησης, στον Επιβλέποντα Φορέα με συστημένη επιστολή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του σχετικού συστατικού σημειώματος.
Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων στο πλαίσιο της καταβολής των πληρωμών τους, ο αριθμός καταθετικού λογαριασμού IBAN με υποχρεωτικά πρώτο δικαιούχο τον ωφελούμενο προσκομίζεται κατά τη διαδικασία της υπόδειξης.
Πριν την υπόδειξη των επιτυχόντων ωφελουμένων ΑμεΑ, οι Υπηρεσίες του Οργανισμού θα επικαιροποιούν υποχρεωτικά τη σχετική γνωμάτευση της αναπηρίας.
  • Στην περίπτωση που αυτή έχει λήξει και δεν υποβληθεί νέα γνωμάτευση ή αίτηση επανεξέτασης από την αρμόδια Επιτροπή και ταυτόχρονα έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ισχύος της γνωμάτευσης, θα διαγράφονται από το μητρώο ανέργων του Οργανισμού από την ημερομηνία λήξης ισχύος της.
  • Στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ισχύος της πιστοποίησης αναπηρίας του επιτυχόντα ωφελούμενου ΑμεΑ, μεταφέρεται η εγγραφή του στο γενικό μητρώο ανέργων του Οργανισμού.
Ο επιτυχών ως ΑμεΑ και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι ωφελούμενος του προγράμματος. Κατά την υπόδειξη, τα ΚΠΑ2 αρμοδιότητας των οποίων ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας χορηγούν στους ωφελούμενους παραπεμπτικό/συστατικό σημείωμα που απευθύνεται προς τους Επιβλέποντες Φορείς, όπου, εκτός από τα στοιχεία του ωφελούμενου, αναφέρεται ρητά ότι:
  • Η υπόδειξη γίνεται στο πλαίσιο της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Στις περιπτώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, που δεν υπάρχουν δομές του Οργανισμού, με ευθύνη του αρμόδιου ΚΠΑ2, όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας, θα εκδίδονται τα συστατικά σημειώματα, τα οποία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στον Επιβλέποντα Φορέα με κοινοποίηση στον ωφελούμενο.
Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για τον ωφελούμενο, που προέρχεται από απομακρυσμένες περιοχές π.χ. μετακινείται από την ηπειρωτική Ελλάδα στην νησιωτική ή από νησί σε άλλο νησί.
Για την διευκόλυνση της διαδικασίας, στις περιπτώσεις των ωφελουμένων, που έχουν υποδειχθεί και πρόκειται να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές (δηλ. από την ηπειρωτική Ελλάδα στη νησιωτική ή από νησί σε άλλο νησί) παρέχεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους - κατόπιν συνεννόησης με τον Επιβλέποντα Φορέα - να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της οικείας Δημόσιας Πρόσκλησης, στον Επιβλέποντα Φορέα με συστημένη επιστολή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του σχετικού συστατικού σημειώματος.
Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων στο πλαίσιο της καταβολής των πληρωμών τους, ο αριθμός καταθετικού λογαριασμού ΙΒΑΝ με υποχρεωτικά πρώτο δικαιούχο τον ωφελούμενο προσκομίζεται κατά τη διαδικασία της υπόδειξης.
Πριν την υπόδειξη των επιτυχόντων ωφελουμένων ΑμεΑ, οι Υπηρεσίες του Οργανισμού θα επικαιροποιούν υποχρεωτικά τη σχετική γνωμάτευση της αναπηρίας.
Στην περίπτωση που αυτή έχει λήξει και δεν υποβληθεί νέα γνωμάτευση ή αίτηση επανεξέτασης από την αρμόδια Επιτροπή και ταυτόχρονα έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ισχύος της γνωμάτευσης, θα διαγράφονται από το μητρώο ανέργων του Οργανισμού από την ημερομηνία λήξης ισχύος της. Στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ισχύος της πιστοποίησης αναπηρίας του επιτυχόντα ωφελούμενου ΑμεΑ, μεταφέρεται η εγγραφή του στο γενικό μητρώο ανέργων του Οργανισμού.
  • Ο επιτυχών ως ΑμεΑ και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι ωφελούμενος του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι προσέρχονται στον Επιβλέποντα Φορέα στον οποίο θα απασχοληθούν, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υπόδειξής τους και την έκδοση συστατικού σημειώματος από το ΚΠΑ2 (με την επιφύλαξη του 3ου εδαφίου της παρ. 10.1 της οικείας πρόσκλησης).
Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της διαδικασίας, θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά κατάσταση των υποδειχθέντων ημερησίως στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Επιβλέποντες Φορείς θα αποστέλλουν κατάσταση των υποδειχθέντων, που εμφανίστηκαν ενώπιόν τους προσκομίζοντας το σχετικό συστατικό σημείωμα.
Επισημαίνεται ότι το προσκομιζόμενο συστατικό σημείωμα θα πρωτοκολλείται στον Επιβλέποντα Φορέα ως εισερχόμενο έγγραφο.
Ο ωφελούμενος προσκομίζει ή αποστέλλει με συστημένη επιστολή (για τις περιπτώσεις μόνο όπως ορίζονται ανωτέρω) στον Επιβλέποντα Φορέα όλα τα προβλεπόμενα από τη Δημόσια Πρόσκληση (Νο 6/2016) δικαιολογητικά, για τα γενικά και τυχόν τυπικά προσόντα καθώς και τους τίτλους σπουδών, όπως αυτά περιγράφονται στο Κεφάλαιο 6 και τα Παραρτήματα I, II και ΙΙΙ της Δημόσιας Πρόσκλησης (Νο 6/2016).

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι πριν παρέλθει η παρεχομένη από την πρόσκληση προθεσμία ηλεκτρονικής αναγγελίας πρόσληψης των ωφελούμενων, στο πλαίσιο της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, οι Επιβλέποντες Φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν τους ωφελούμενους περί της ανάγκης άμεσης υποβολής των δικαιολογητικών για τα γενικά και τυχόν τυπικά προσόντα καθώς και για τους τίτλους σπουδών, όπως αυτά περιγράφονται στο Κεφάλαιο 6 και τα Παραρτήματα I, II και ΙΙΙ της Δημόσιας Πρόσκλησης.

  • Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προσόντων, που ελέγχονται κατά την τοποθέτηση των ωφελουμένων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στην οικεία Δημόσια Πρόσκληση (04/07/2016).
Ο Επιβλέπων Φορέας διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τοποθέτησης.
Επίσης, θα προσκομίζονται από τον ωφελούμενο:
  • νομιμοποιητικό έγγραφο της ταυτότητάς τους,
  •  αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
  • αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • αριθμός Μητρώου ΙΚΑ -ΕΤΑΜ,
  • αριθμός τραπεζικού λογαριασμού IBAN,
όπου ο ωφελούμενος να εμφανίζεται υποχρεωτικά ως πρώτος δικαιούχος. Ακόμη, για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος (τοποθέτηση ωφελούμενου κ.λπ.) και μέχρι την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης του ποινικού μητρώου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιβλέποντα Φορέα, οι επιλεγέντες/ωφελούμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 ότι:
  • δεν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
  • δεν είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί,
  • δεν έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,
  • δεν τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις και
  • δεν έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.
Σε περίπτωση του κωλύματος της παραπάνω παραγράφου και προκειμένου για ειδικότητες βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού, εξαιρούνται από κώλυμα οι υποψήφιοι που έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρους.
Οι ωφελούμενοι που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην αλλοδαπή, όπου απαιτείται, προσκομίζουν στους Επιβλέποντες Φορείς, για την απόδειξη της βαθμίδας ή/και ειδικότητας εκπαίδευσής τους, βεβαιώσεις ισοτιμίας ή αντιστοιχίας από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη Δημόσια Πρόσκληση (Νο 6/2016) και τα σχετικά Παραρτήματα.
Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των ωφελουμένων. Σε περίπτωση που ο Επιβλέπων Φορέας προχωρήσει στην εκπρόθεσμη τοποθέτηση μετά την αναφερόμενη προθεσμία των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, οι δαπάνες που προκαλούνται λόγω της τοποθέτησης δεν θα είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος.
Η τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου θα ελέγχεται τόσο κατά τους επιτόπιους όσο και κατά τους διοικητικούς ελέγχους. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες (αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές) στην περίπτωση που ο Επιβλέπων Φορέας προχωρήσει σε τοποθέτηση ωφελουμένου, ο οποίος σύμφωνα με το συστατικό σημείωμα έχει υποδειχθεί σε άλλο Επιβλέποντα Φορέα.
Κατόπιν ο Επιβλέπων Φορέας ενημερώνει σχετικά την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), είτε εγγράφως είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, και διαγράφονται αυτόματα οι προσληφθέντες από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης.
Οι προσληφθέντες αναγράφονται σε πίνακα ανακοινώσεων του Επιβλέποντα Φορέα.
  • Ο Επιβλέπων Φορέας υποχρεούται να προβεί στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης, των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών για την προσέλευση των ωφελουμένων που έχουν υποδειχθεί.
Η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας πρόσληψης δεν αφορά στους φορείς που εξαιρούνται της ηλεκτρονικής αναγγελίας, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
  • Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει και για τις τυχόν αντικαταστάσεις στις οποίες θα προβεί ο Επιβλέπων Φορέας ή Υπηρεσία Τοποθέτησης.
Το συστατικό σημείωμα του επιλεγέντα ωφελούμενου, στο οποίο θα αποτυπώνεται η ημερομηνία παραλαβής του ως εισερχομένου από τον Επιβλέποντα Φορέα, θα τηρείται στον φάκελο του Προγράμματος.
Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των ωφελουμένων.
Σε περίπτωση που ο Επιβλέπων Φορέας προχωρήσει στην εκπρόθεσμη τοποθέτηση μετά την αναφερόμενη προθεσμία των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, οι δαπάνες, που προκαλούνται λόγω της τοποθέτησης δεν θα είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος.
Η τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου θα ελέγχεται τόσο κατά τους επιτόπιους όσο και κατά τους διοικητικούς ελέγχους. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες (αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές) στην περίπτωση που ο Επιβλέπων Φορέας προχωρήσει σε τοποθέτηση ωφελουμένου, ο οποίος σύμφωνα με το συστατικό σημείωμα έχει υποδειχθεί σε άλλο Επιβλέποντα Φορέα.
Κατά τη διάρκεια των αναφερόμενων προθεσμιών, την ευθύνη της παρακολούθησης της πορείας των υποδείξεων -προσλήψεων από τους Επιβλέποντες Φορείς ή τις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως ανωτέρω επισημάνθηκε, έχουν:
α) η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα του Επιβλέποντος Φορέα, για τις θέσεις του Επιβλέποντος Φορέα και
β) η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η Υπηρεσία Τοποθέτησης του ωφελούμενου, για τις θέσεις που βρίσκονται εκτός της έδρας του Επιβλέποντος Φορέα.
O Επιβλέπων Φορέας προβαίνει στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης των υποδειχθέντων μέσω του συστήματος ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ.
  • Συγκεκριμένα, η πρόσληψη καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο έντυπο "E3.1: Αναγγελία έναρξης / μεταβολών απασχόλησης ωφελούμενου από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα", αναγράφοντας τον Αριθμό της Δημόσιας Πρόσκλησης (Νο 6/2016) και επιλέγοντας την τιμή ΝΑΙ στα πεδία: «Τοποθέτηση με συστατικό σημείωμα» και «Τοποθέτηση με πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς», που υποβάλλεται, το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης του ωφελούμενου και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον ωφελούμενο.
Επισημαίνεται ότι:
  • Καμία αναγγελία πρόσληψης με άλλο τρόπο εκτός από τον ανωτέρω περιγραφόμενο δεν γίνεται δεκτή. Σε αντίθετη περίπτωση, η δαπάνη δεν θα μπορεί να είναι επιλέξιμη και οι θέσεις θα παραμείνουν κενές. Στο συνημμένο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος, περιγράφεται η ηλεκτρονική υποβολή της αναγγελίας των προσλήψεων
  • Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή είναι το αργότερο την ίδια ημέρα της έναρξης απασχόλησης του ωφελούμενου από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και πάντως πριν από την έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα. Επισημαίνεται ότι στο σχετικό Έντυπο Ε3.1 δεν απαιτείται η υπογραφή του ωφελούμενου (βλ. Παράρτημα).
Με την υποβολή της ηλεκτρονικής αναγγελίας πρόσληψης το αρμόδιο όργανο υποχρεούται να εκδώσει διοικητική πράξη τοποθέτησης ωφελούμενου του προγράμματος», στην οποία θα αναφέρεται ρητά ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ή/και ΧΩΡΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (π.χ. Δ/νση Διοικητικού) του ωφελούμενου στον Επιβλέποντα Φορέα τηρουμένων των κανόνων δημοσιότητας που προβλέπονται στη Δημόσια Πρόσκληση Νο 6/2016 ως εξής: «Η τοποθέτηση του ωφελούμενου γίνεται στο πλαίσιο της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο". ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α' ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (HOT SPOTS).
Προκειμένου να μετακινηθούν οι ωφελούμενοι της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 6/2016 από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους σε περιοχές, όπου λειτουργούν κέντρα παροχής υπηρεσιών Α' υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots) παρέχεται ως κίνητρο επίδομα μετεγκατάστασης 200 ευρώ, επιπλέον των προβλεπόμενων αμοιβών σύμφωνα με το Κεφ. 12.7 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.
  • Δικαιούχοι του επιδόματος μετεγκατάστασης είναι οι ωφελούμενοι της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 6/2016, που μετακινούνται από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και εγκαθίστανται σε περιοχές, όπου λειτουργούν κέντρα παροχής υπηρεσιών Α' υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής (πλην των Δήμων Λαυρεωτικής, Κυθήρων και Τροιζηνίας) και του Πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλεως Θεσ/ νικης.
Εξυπακούεται ότι η έδρα της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου βρίσκεται εκτός των κέντρων παροχής υπηρεσιών Α' υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), γεγονός που προκύπτει από τη διεύθυνση της κατοικίας που έχει δηλώσει ως εγγεγραμμένος άνεργος στο ΚΠΑ2 και ισχύει κατά τη δημοσίευση της με αριθμ. 6.8208/5.7245 (ΦΕΚ 1669/Β/10-06-2016) ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το επίδομα μετεγκατάστασης καταβάλλεται στις περιπτώσεις ωφελουμένων που ο τόπος μετεγκατάστασής τους απέχει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους εντός της ηπειρωτικής χώρας, προϋπόθεση, που ισχύει και για μετεγκατάσταση εντός των νησιών.
Στην περίπτωση μετεγκατάστασης από ή προς τη νησιωτική χώρα η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 ναυτικά μίλια, ενώ από νησί σε άλλο νησί δεν τίθεται όριο Δικαιούχοι είναι οι επιτυχόντες της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 6/2016, οι οποίοι τοποθετούνται στα hot spots και με ηλεκτρονική αίτησή τους στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) υποδοχής - Υπηρεσίας τοποθέτησης, εντός των πρώτων 60 ημερών από την τοποθέτησή τους σε αυτά αιτούνται την καταβολή του επιδόματος.
  • Το επίδομα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα τοποθετούνται στα σημεία αυτά και όχι πλέον του 8μηνου, που προβλέπεται ως συνολική διάρκεια του προγράμματος.
Οι δικαιούχοι εφόσον τοποθετηθούν και μετά από την ηλεκτρονική τους αίτηση προσκομίζουν τα κάτωθι δικαιολογητικά στο αρμόδιο ΚΠΑ2, όπου ανήκει ο Επιβλέπων Φορέας ή η Υπηρεσία τοποθέτησης, όπου τοποθετήθηκε ο ωφελούμενος:
α) Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας ή τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος,
β) Μισθωτήριο ή παραχωρητήριο ή τίτλοι κυριότητας ή πρόσφατο αντίγραφο του Ε9, στο οποίο ορίζεται το ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας, της κατοικίας στην οποία μετεγκαθίστανται,
γ) Τιμολόγιο ή Απόδειξη είσπραξης ή παροχής υπηρεσιών, της κατοικίας στην οποία μετεγκαθίστανται, εφόσον απαιτείται,
δ) Αποδεικτικό διεύθυνσης της μόνιμης κατοικίας (πχ. λογαριασμός ΔΕΗ), το οποίο ισχύει κατά τη δημοσίευσης της με αριθμ. 6.8208/5.7245 (ΦΕΚ 1669/Β/10-06-2016) ΚΥΑ. Επιπλέον η Υπηρεσία θα αναζητά αυτεπάγγελτα: Αντίγραφο του εντύπου Ε3.1, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον Επιβλέποντα Φορέα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία τοποθέτησης του ωφελούμενου.
Κατόπιν ο Προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 της Υπηρεσίας τοποθέτησης ενημερώνει το σύστημα προβαίνοντας στην έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος.
Το επίδομα μετεγκατάστασης καταβάλλεται μηνιαίως και ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για 25 ημέρες ασφάλισης σύμφωνα με την μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση, που έχει υποβάλει ο Επιβλέπων Φορέας στο αρμόδιο ΚΠΑ2 για την καταβολή των αποδοχών και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στους ωφελούμενους (βλέπε 12.7).
Το ποσό αυτό περικόπτεται σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας κατά το 1/25 ανάλογα με τις ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας σύμφωνα με την μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση.
Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος συμπίπτει με τη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι τους (8) οκτώ μήνες. Αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) καταβολής του επιδόματος ορίζεται η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) υποδοχής.
Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των ωφελουμένων και των ΚΠΑ2 επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …