Υπό νέο καθεστώς οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων(ΦΕΚ)

kokkina-daneia-eurobank-alpha-bank

Νέους κανόνες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων συμπεριλαμβάνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος τροποποιήθηκε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΠΑΘ 195/1/29.7.2016), και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 2376/2.8.2016).

Ο Κώδικας Δεοντολογίας καθιερώνει γενικές αρχές συμπεριφοράς και υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές, τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων ρύθμισης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Στον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του, αποσαφηνίζεται σειρά διαδικασιών επικοινωνίας με τους δανειολήπτες και λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές.

Όσον αφορά στα στάδια επικοινωνίας δανειολήπτη- τραπεζών, αυτά ορίζονται σε πέντε:

Το πρώτο στάδιο συμπεριλαμβάνει την επικοινωνία με τον δανειολήπτη, το δεύτερο στάδιο είναι η συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών, το τρίτο είναι η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, το τέταρτο η πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη. Αυτό ισχύει μόνο για όσους είναι συνεργάσιμοι. Το πέμπτο στάδιο είναι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.
Η τριμελής επιτροπή ενστάσεων θα συγκροτείται από ανώτερα στελέχη της τράπεζας, ενώ η απόφαση της θα πρέπει να είναι έγγραφη και αιτιολογημένη, κάτι το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.
Από τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Δεοντολογίας δεν εξαιρούνται τα ιδιωτικά δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει συναίνεση του δημοσίου για την ρύθμιση εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στην σύμβαση του δανείου. Αναφορικά με τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, η τράπεζα τους ενημερώνει ότι έχουν κατηγοριοποιηθεί ως "μη συνεργάσιμοι", τον τρόπο που θα κινηθεί στο εξής έναντι του δανειολήπτη και του εγγυητή, τις υποχρεώσεις τους μετά την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων αμφοτέρων καθώς και τον αποκλεισμό τους από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,

Δείτε εδώ όλη την απόφαση της ΤτΕ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο και η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν γίνει στον λιμένα, που διαθέτει προβλήτα μήκους …