Τα επισκευαστικά δάνεια στήνει στον τοίχο η Εφορία-Οδηγίες στους ιδιοκτήτες

spititegastika-daneiarythmisi-

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν «υποεκτιμημένα» ακίνητα στην εποχή των παχιών αγελάδων, με την κάλυψη επισκευαστικών δανείων από τις τράπεζεςπροκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ εμπορικής και εκτιμώμενης αξίας, στη ζώνη υψηλού κινδύνου για πρόστιμα και αναδρομική φορολόγηση, ενόψει της αποκάλυψης των πραγματικών τιμών των αγοραπωλησιών που θα ζητηθεί μέσω της εφαρμογής του περιουσιολογίου.

Η πρακτική της έκδοσης επισκευαστικών δανείων από τις τράπεζες την περίοδο της οικιστικής έκρηξης στην Ελλάδα ήταν ευρέως διαδεδομένη -έφταναν το 30% του συνόλου των στεγαστικών το 2009- προκειμένου αφενός οι τράπεζες να κερδίζουν από το υψηλότερο επιτόκιο (πάνω από 6%) σε σχέση με το στεγαστικό, και αφετέρου να εξυπηρετούνται οι δανειολήπτες που με τη μέθοδο αυτή δανείζονταν ως και το 100% της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Κατά το liberal.gr, δεδομένου ότι στα συμβόλαια τα ακίνητα άλλαζαν χέρια στην αντικειμενική αξία και όχι στην πραγματική εμπορική, η πατέντα των επισκευαστικών έλυνε τα χέρια και στις δύο πλευρές διευκολύνοντας την αγορά «υποεκτιμημένων» ακινήτων σε όρους αντικειμενικής αλλά με διασφαλισμένη δανειοδότηση του συνόλου της εμπορικής.

  • Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεκινήσει ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών προς όλες τις πλευρές για να εισπράξει πρόστιμα και συμπληρωματικούς φόρους από μια πρακτική που ακολουθούσαν όλοι μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Η αγορά, πάντως, καλεί σε «ανυπακοή» τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμα και τους πωλητές στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει από αυτούς να δηλώσουν το πραγματικό τίμημα της αγοραπωλησίας στο περιουσιολόγιο. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς κανένα όφελος για τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, άνθρωποι που εμπλέκονται με την κτηματαγορά (μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.λ.π.) συστήνουν στους ιδιοκτήτες και στους πωλητές εφόσον τους ζητηθεί να συμπληρώσουν στο περιουσιολόγιο το πραγματικό τίμημα της αγοράς να επιμείνουν σε όσα αναγράφονται στο συμβόλαιο. Υποστηρίζουν ότι το ίδιο το κράτος προωθούσε συναλλαγές με χρήματα κάτω από το τραπέζι τις καλές εποχές της κτηματαγοράς με στόχο να αυξηθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και κατ’ επέκταση τα έσοδα του δημοσίου.

Ένα ολόκληρο σύστημα είναι μπλεγμένο σε αυτή την ιστορία των μεταβιβάσεων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιοκτήτες και πωλητές ακινήτων, οι εφορίες και οι τράπεζες, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντας εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα καταλάβει το λάθος της και θα αφαιρέσει από το ερωτηματολόγιο του περιουσιολογίου το τμήμα που αφορά το τίμημα αγορά των ακινήτων.

Επίσης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι φορολογικές αρχές να εντοπίσουν το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε για δύο λόγους.

1. Οι πωλητές ακινήτων τα επιπλέον χρήματα τα έλαβαν στις περισσότερες περιπτώσεις μαύρα. Μόνο αν υπάρξει συγκεκριμένη καταγγελία μπορεί να εντοπισθεί υπό προϋποθέσεις το πραγματικό ύψος της μεταβίβασης.

2. Τα επιπλέον χρήματα που δόθηκαν στον αγοραστή εφόσον αυτά προέρχονται από τράπεζα έχουν χορηγηθεί ως επισκευαστικό δάνειο. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο οι φορολογικές αρχές να καταφέρουν να βγάλουν άκρη.

3. Οι τράπεζες δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτούν την ύπαρξη δανείων τα οποία ξεπερνούσαν την αξία που αναγραφόταν στο συμβόλαιο αγοράς.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν ορισμένοι υπό το φόβο των κατασχέσεων να δηλώσουν την πραγματική αξία της αγοραπωλησίας, αλλά και πάλι επισημαίνουν ότι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

Το μόνο που μπορεί να καταφέρει η κυβέρνηση είναι να αναστατώσει εκ νέου την κτηματαγορά, παγώνοντας τις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια- με την εμμονή της τρόικας- όπου και επιβλήθηκε φόρος στην υπεραξία των ακινήτων στα ακίνητα. Σημειώνεται ότι ο φόρος αυτός έχει ανασταλεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 χωρίς επί της ουσίας να εφαρμοσθεί ποτέ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν: Γιατί επαναφέρει της «γκρίζες ζώνες» λίγο πριν συναντήσει τον Μητσοτάκη

Ενοχλεί τον Τούρκο πρόεδρο το ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει το περιβάλλον των …