Σοβαρότατη η καταγγελία εργαζομένων για "εθελοντική" εργασία...

dimosio324

«Εθελοντική εργασία και εκτός ωραρίου για το νέο και μνημονιακό ΟΕΥ», καταγγέλλει σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που απαιτεί την επαναφορά της νομιμότητας το συντομότερο, αλλιώς θα εξετάσει την στάση του με άλλους τρόπους.

Η ανακοίνωση:

"Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας χωρίς απολύτως καμία ενημέρωση των εργαζομένων του, χωρίς να έχει πείσει ότι έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες των υπηρεσιών του, χωρίς να έχει προχωρήσει σε μία επί της ουσίας αναζήτηση των δυσλειτουργιών στην διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας, χωρίς να έχει εικόνα και άποψη των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων του και χωρίς κανένα δείγμα περιφερειακής συνείδησης, προχώρησε στην Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την τροποποίηση του Οργανισμού.

Μιας ομάδας εργασίας -που ούτε για τους τύπους δεν ζήτησε, όπως αντίστοιχα τις προηγούμενες φορές είχε πράξει, την συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων- που αποτελείται μόνο από τους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων που ο ίδιος έχει ορίσει με την διαδικασία της ανάθεσης και κυρίως χωρίς καμία υπηρεσιακή εκπροσώπηση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Μιας ομάδας εργασίας που από την πράξη συγκρότησης της δημιουργεί απορίες για τον χρόνο που επιλέχθηκε η συγκρότησή της, που θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του σκοπού της, που υποχρεώνει τα μέλη της να συνεδριάζουν και σε εθελοντικήβάση χωρίς αμοιβή και εκτός ωραρίου.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός που η Περιφερειακή Αρχή έδειξε τον βασικό προσανατολισμό των προθέσεων της. Με την έγκριση του απολογισμού έτους 2015 ξεκαθαρίζει ότι κρίνεται απαραίτητη κατ’ ελάχιστο η ενιαία λειτουργία της Δ/νσης Οικονομικού και της Δ/νσης Τεχνικών Έργων με επιτελική την Έδρα και Τμήματα ανά Ενότητα. Δηλαδή με την συναίνεση και των περιφερειακών συμβούλων που προέρχονται από την Ηλεία έχει ήδη προαποφασισθεί το κλείσιμο – κατάργηση δύο βασικών Διευθύνσεων της Π.Ε. Ηλείας.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός που ο εντεταλμένος πρωτεργάτης της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργώντας ως προπομπός, προχώρησε στην τροποποίηση του ΟΕΥ της Περιφέρειας του, που αποδεκατίζει τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων μετατρέποντας όλες τις Διευθύνσεις των αποκεντρωμένων Περιφερειακών Ενοτήτων σε Υποδιευθύνσεις, ως ενδιάμεσο βήμα για την πλήρη κατάργησή τους.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός που η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της, εκφράζει την «επιθυμία» η Περιφέρεια να ασκεί τις αρμοδιότητες των Υγειονομικών Περιφερειών με την παράλληλη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων τοπικού χαρακτήρα που μέχρι σήμερα ασκούνται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο σύνολο του πληθυσμού και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του χώρου της Υγείας. Δεν μπορούμε βέβαια να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι οι διατάξεις που επικαλέστηκαν έχουν καταργηθεί και η συγκεκριμένη απόφαση είχε αποκλειστικά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά με επικίνδυνες όμως πολιτικές προεκτάσεις την στιγμή που έχει ξεκινήσει ο «διάλογος» για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην αποδεικνύουν, ότι οι αποστειρωμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια και χαρακτηριστικά, στοχεύουν στον εμπλουτισμό του πολιτικού βιογραφικού υποταγής τους στις μνημονιακές πολιτικές, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στη δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και διαχειρίσιμου επιτελικού μηχανισμού διοίκησης που θα υπηρετεί αποκλειστικά τα μονοπωλιακά συμφέροντα και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Η Περιφερειακή Αρχή βιάζεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, όταν στην αποψίλωση των υπηρεσιών της είναι απλώς θεατής, όταν ουδέποτε διεκδίκησε τουλάχιστον την εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου 5 αποχωρήσεις - 1 πρόσληψη, όταν απλά παρακολουθεί την καταλήστευση των τακτικών της εσόδων, όταν βλέπει τα αποθεματικά της να ταξιδεύουν, όταν της προσθέτουν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, όταν της αφαιρούν αρμοδιότητες για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αγαπημένων ομάδων.

Οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και γενικότερα της Περιφέρειας προφανώς έχουν προβλήματα που τα βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι και τα αντιλαμβάνονται καθημερινά οι πολίτες μέσα από τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτά παράγουν. Τα προβλήματα, εκτός της γνωστής και διευρυμένης υποστελέχωσης όλων των Υπηρεσιών, ενδεικτικά έχουν σχέση με την έλλειψη αξιόπιστου και επαρκή εξοπλισμού, την επιμόρφωση του προσωπικού, τις δυσκολίες υλοποίησης υπηρεσιακών μετακινήσεων, την έλλειψη τυποποιημένων διαδικασιών στο σύνολο των ομοειδών υπηρεσιών της Περιφέρειας, την αύξηση της γραφειοκρατίας και το κτίσιμο της ιεραρχικής πυραμίδας με αναθέσεις. Προβλήματα που αν δεν αντιμετωπισθούν, ο νέος τύπου Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας θα τα διευρύνει με ανυπολόγιστες συνέπειες στους εργαζόμενους και στους πολίτες.

Η περίοδος που διανύουμε έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της επιφυλακτικότητας, αφού τα τελευταία χρόνια ο χώρος της εργασίας στοχοποιήθηκε, συστηματικά λοιδορήθηκε, είχε σημαντικές απώλειες σε εισοδήματα, σε δικαιώματα σε κοινωνικές παροχές. Εάν η Περιφερειακή Αρχή θεωρούσε ότι η τροποποίηση του ΟΕΥ θα λειτουργούσε για να αμβλύνει τα σημερινά προβλήματα των Υπηρεσιών, προφανώς θα είχε επιδιώξει τον διάλογο με τους εργαζόμενους. Και εάν δεν ήθελε διάλογο θα μπορούσε απλώς να είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για την κατεύθυνση και τις αλλαγές που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν. Δυστυχώς όμως τίποτα από τα παραπάνω, εκτός από έντονη φημολογία ότι ο ΟΕΥ είναι έτοιμος εδώ και καιρό και περιμένει στο συρτάρι την κατάλληλη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να είναι σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε την διοικητική οντότητα της Περιφερειακής Ενότητας, με την διατήρηση του συνόλου των διευθύνσεων της, την αποτροπή της επιτελικής διοίκησης και την αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, την αποτροπή του περιφερειακού συγκεντρωτισμού.

Διεκδικούμε υπηρεσίες που θα αφουγκράζονται και θα κατανοούν τον πολίτη, θα ικανοποιούν τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι των λίγων και αρεστών. Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές του μικρού και ευέλικτου κράτους και διεκδικούμε προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …