48ωρα λουκέτα: Το παράθυρο φοροδιαφυγής

loyketo-magazi-744x533

Ένας απίστευτος παραλογισμός, που καταδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο διάτρητες είναι πολλές από τις ισχύουσες διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πόσο εύκολα μπορούν να τις παρακάμψουν οι επιτήδειοι, επικράτησε κατά το πρώτο διήμερο εφαρμογής του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Σε όσους επιχειρηματίες δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τον φορολογικό έλεγχο και εντοπίστηκαν να μην έχουν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των ελεγχομένων για 48 ώρες εφαρμόστηκε με διαδικασίες-εξπρές. Το πολύ μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή του εντοπισμού των παραβάσεεων εφοριακοί και αστυνομικοί σφράγισαν τις επιχειρήσεις των φοροπαραβατών.

Αντιθέτως, σε μία περίπτωση επιχείρησης της οποίας οι υπάλληλοι παρεμπόδισαν την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου το μέτρο της αναστολής λειτουργίας δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την καθυστέρηση της επιβολής του για πάνω από 20 μέρες!

Ο παραλογισμός αυτός που σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, οφείλεται στις ίδιες τις διατάξεις για την επιβολή των "λουκέτων" έγινε αργά αντιληπτός από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα που απέτρεψαν την ομοιόμορφη εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις περιπτώσεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα τέσσερα περιστατικά συμπεριφοράς φορολογουμένων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με κλείσιμο καταστημάτων. Στα τρία από τα περιστατικά αυτά, οι έλεγχοι έγιναν κανονικά, οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν και τα … «λουκέτα» για 48 ώρες μπήκαν κανονικά. Στην τέταρτη περίπτωση όμως ο έλεγχος παρεμποδίστηκε αλλά η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά!

Συγκεκριμένα σε μία κάβα στα Πατήσια, σε μια ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη και σε ένα club στην Αντίπαρο οι εφοριακοί μπήκαν στις επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν έλεγχο και διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί πάνω από 10 αποδείξεις. Η επόμενη κίνηση ήταν να μπει 48ωρο “λουκέτο” στα τρία αυτά καταστήματα, καθώς όπως ορίζει το άρθρο 13 του νόμου 2523/1997, “αν κατά τον ίδιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των 10 παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα”.

Όμως, στη Ρόδο οι ελεγκτές εφοριακοί που επιχείρησαν να ελέγξουν ένα club βρέθηκαν αντιμέτωποι με... “φουσκωτούς” υπαλλήλους οι οποίοι τους απείλησαν με ξυλοδαρμό και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να ελέγξουν!

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ν. 2523/1997 προβλέπει μεν αναστολή λειτουργίας για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από 48 ώρες, το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και τον 1 μήνα, όμως μέχρι να γίνει αυτό προβλέπει και μια χρονοβόρο γραφειοκρατική διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι εφοριακοί συντάσσουν αναφορά και ο επιχειρηματίας έχει προθεσμία 20 ημερών να αντικρούσει τους ισχυρισμούς τους με δική του επιχειρηματολογία, ώστε να αποφύγει τη σφράγιση του καταστήματός του! Σύμφωνα δε με αρμόδιες πηγές οι 20 μέρες μπορεί να γίνουν και… μήνας μέχρι να γίνει η επίδοση. Στο διάστημα αυτό, η επιχείρηση θα λειτουργεί κανονικά σαν μην έχει συμβεί τίποτε! Συνεπώς, στην περίπτωση της παρεμπόδισης του ελέγχου από τους «φουσκωτούς» του club της Ρόδου, ο επιχειρηματίας, ακριβώς χάρις τους … «φουσκωτούς», γλίτωσε την άμεση αναστολή λειτουργίας του club και θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά το μαγαζί τους μέχρι να τελειώσει ο Αύγουστος, δηλαδή μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου!

Η διαπίστωση αυτής της παράδοξης κατάστασης αιφνιδίασε τους ιθύνοντες της ΓΓΔΕ, καθώς διαπίστωσαν ότι ενεργοποίησαν έναν παλιό νόμο χωρίς προηγουμένως να μελετήσουν τους παραλογισμούς του! Εν τέλει φαίνεται ότι μέχρι να … μελετηθούν τα «παράθυρα» του νόμου και να επιχειρηθεί να κλείσουν με αλλαγές σ’ αυτόν θα έχει περάσει όχι απλά το καλοκαίρι αλλά ίσως και το φθινόπωρο κι ο χειμώνας, οπότε η επιχείρηση που χρησιμοποίησε τους «φουσκωτούς» θα έχει βάλει πλέον «λουκέτο» με τη δική της θέληση, επειδή απλώς η θερινή περίοδος θα έχει τελειώσει!


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …