Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία

Asfalisτικο

Επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία αλλά και η συνεχής αύξηση των οφειλετών που ενώ εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις με αποτέλεσμα να απενταχθούν, μεγεθύνουν τα ελλείμματα των ταμείων.

Το νέο σύστημα δόσεων και εξυπηρέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, καθώς διαπιστώνει καθημερινά ότι τα χρέη προς τα ταμεία αυξάνονται ανεξέλεγκτα, αγγίζοντας πλέον τα 25 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ακόμη δύσκολη πτυχή της αξιολόγησης του φθινοπώρου, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι μετά και την θεσμοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, στόχος πλέον, είναι η αυστηροποίηση των διαδικασιών. Είναι ενδεικτικό ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών και φόρων, μετά την πάροδο μίας και μόνο ημέρας από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέτει ως στόχο την άντληση εσόδων σε ένα σύστημα που παρά τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση εισφορών παραμένει ελλειμματικό, αλλά και την επανένταξη στο σύστημα ασφαλισμένων και εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η αδυναμία ή και η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β' τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.

Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που "τρέχουν", αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν ήδη "χαθεί" ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.

Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 – σχεδόν το 50% - βρέθηκε εκτός.

Αυτό που δημιουργεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ελπίδες ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι (3.469 οφειλέτες), που ενώ έχασαν τη μεγάλη ρύθμιση (των 100 δόσεων) υπήχθησαν στις 12 δόσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε, μεταξύ των όσων θα διαπραγματευτεί το οικονομικό επιτελείο, είναι η προώθηση διατάξεων που θα δίνει τη δυνατότητα επανένταξης σε κάποιους που έχασαν τη ρύθμιση λόγω λάθους, για λόγους ανωτέρας βίας ή λόγω αδυναμίας των πληροφορικών συστημάτων να εναρμονιστούν με το ΚΕΑΟ.

Καθώς μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από το 2017 θα υπάρχει ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φόρων, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει νέα, ενιαία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία όμως, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και το ύψος του ποσού τους θα υπολογίζεται με βάση την εισφοροδοτική - φοροδοτική ικανότητα κάθε υπόχρεου, ώστε αφενός να αποκλείονται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση, ενώ αντίθετα να διευκολύνονται αδύναμοι που πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση όπως εξηγεί στο άρθρο του το euro2day.gr, η πορεία των εσόδων είναι εκείνη που «δίνει τον τόνο» για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο ΙΚΑ, τα έσοδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, όταν, λόγω της αβεβαιότητας που ίσχυσε τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των capital controls τα έσοδα του ταμείου είχαν κατακριμνιστεί. Στον ΟΑΕΕ, τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο δείχνουν ότι εισπράχθηκαν εφέτος 460 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 485 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Δεύτερη ευκαιρία στις 100 δόσεις που θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων, ζητεί και η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη οι έμποροι επιθυμούν μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι αντικειμενική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή υποκειμενικά κριτήρια, που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις αντίστοιχες περιορισμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …