Χωρίς προσωρινή σύνταξη όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ

syntajhklama

Εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης (φωτογραφία), εφαρμόζοντας τις διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, με την οποία η προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται σε υποψήφιους συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), οι οποίοι κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης δεν θα έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, με εξαίρεση αυτές από την αναγνώριση πλασματικών ετών και εφόσον εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης (σ.σ.: η εξαγορά του χρόνου θα γίνεται τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου). Να σημειωθεί πως η προσωρινή σύνταξη θα κυμαίνεται από 384 ευρώ μέχρι 768 ευρώ για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας.

  1. Σε περίπτωση μειωμένης, τα ποσά μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα: εάν υπολείπονται 60 μήνες, τότε η μείωση ανέρχεται σε 60/200, με τα ποσά να διαμορφώνονται σε 268,80 ευρώ και 537,60 ευρώ αντίστοιχα.

  2. Σε περίπτωση μειωμένης λόγω αναπηρίας, για παράδειγμα, με βαθμό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτερο όριο διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 288 ευρώ και 576 ευρώ αντίστοιχα.

  3. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται σε ποσοστό 50%, τα ποσά διαμορφώνονται αντίστοιχα.

Να σημειωθεί πως η απόφαση προσωρινής σύνταξης εκδίδεται για όλους όσοι τη δικαιούνται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορίζεται στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των τελευταίων 12 μηνών ασφάλισης που προηγήθηκαν. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα προκύπτει από το πηλίκο των τρεχουσών εισφορών που καταβλήθηκαν ή έπρεπε να καταβληθούν διαιρούμενου διά του 20% και διά του 12.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …