Κατάρτιση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα-Πρόγραμμα

topsa-education-seminaria-mathimata-e1386147579526

Μέχρι τις 20 Αυγούστου έχουν δικαίωμα υποβολής προτάσεων έργων,  προκειμένου να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία.

Στην  πρόσκληση της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ αναφέρονται τα παρακάτω:

Η παρούσα πρόσκληση αφορά τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων:

  •  Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ,
  •  Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι,
  •  Κλαδικοί φορείς,
  •  ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων,
  • Ομοσπονδίες Εργαζομένων,που νομιμοποιούνται να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  •  Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων,

για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο/α πλαίσιο/α του/ων Aξονα/ων Προτεραιότητας του/ων Επιχειρησιακού/ών Προγράμματος/ων οι οποίοι αναφέρονται στο κείμενο της πρόσκλησης.

1.1. Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι των Πράξεων θα πρέπει απαραίτητα να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Να είναι εθνικής εμβέλειας,
ii. Να τεκμηριώνουν τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, για την οποία υποβάλλουν αίτηση.
iii. Στην περίπτωση που η υλοποίηση των ενεργειών κατάρτισης πραγματοποιηθεί και με ίδια μέσα, ο δυνητικός δικαιούχος εκτός των ανωτέρω i. και ii. σημείων θα πρέπει κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη να έχει εκτελέσει και ολοκληρώσει επιτυχώς συγχρηματοδοτούμενες ή και αυτοχρηματοδοτούμενες ενέργειες κατάρτισης αντίστοιχου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με την διαδικασία των ιδίων μέσων.

Δύναται ο κύριος του έργου, με κατάλληλη τεκμηρίωση, να μην λειτουργήσει σε μία πράξη ως δικαιούχος ο ίδιος, αλλά να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης σε άλλο ικανό δικαιούχο, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ή/και να ενισχυθεί ως προς την επιχειρησιακή του ικανότητα. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας εκτέλεσης συγκεκριμένης πράξης σε άλλο δικαιούχο (υποκατάσταση ως δικαιούχος) με Προγραμματικές Συμβάσεις πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις που προβλέπονται ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος που υποκαθιστά τον κύριο του έργου θα πρέπει να πληροί την προαναφερθείσα προϋπόθεση συμμετοχής (ii) και, εάν πρόκειται να υλοποιήσει τις ενέργειες κατάρτισης με ίδια μέσα, την προϋπόθεση (iii). Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης οποιασδήποτε νομικής μορφής δεν δύνανται να συμμετέχουν ως δικαιούχοι στην παρούσα Πρόσκληση.
Αναπτυξιακές Συμπράξεις φορέων που συνάπτουν έγγραφη συμφωνία με την μορφή καταστατικού δεν δύνανται να συμμετέχουν στην παρούσα πρόσκληση.
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει μια και μοναδική πρόταση, ακόμα κι όταν υποκαθιστά φορέα που δεν διαθέτει διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα.

1.2. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συντάξουν και να υποβάλουν σχέδια δράσης τα οποία θα αφορούν, κατά προτεραιότητα, στους ακόλουθους εννέα (9) στρατηγικούς τομείς της χώρας:

•Αγροδιατροφή – Βιομηχανία Τροφίμων
•Ενέργεια
•Εφοδιαστική Αλυσίδα
•Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες
•Περιβάλλον
•Τουρισμός
•Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
•Υλικά – Κατασκευές
•Υγεία

Τα σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να στηρίζονται σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στον στρατηγικό τομέα στον οποίο επικεντρώνεται το σχέδιο δράσης. Δύναται να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν σε περισσότερους του ενός τομείς υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας της παρέμβασης σε αυτούς.
Παρεμβάσεις που αφορούν στην απόκτηση και πιστοποίηση οριζόντιων βασικών δεξιοτήτων (π.χ ΤΠΕ) δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.
Οι ωφελούμενοι από τις πράξεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δεν μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

1.3. Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι) να αποκτήσουν πρόσθετες- της άσκησης του επαγγέλματός τους- γνώσεις, δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για τη λήψη πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων είναι υποχρεωτική και αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σχέδιο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει:
-Διαμόρφωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες βάσει διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και ειδικότερα βάσει των αναγκών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επίκαιρων γνώσεων.
-Παροχή κατάρτισης με βάση τα ως άνω προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
-Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων /δεξιοτήτων από τα ως άνω προγράμματα, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και
της ικανότητάς τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ΕΟΠΠΕΠ.

Η πιστοποίηση θα παρέχεται με βάση τυποποιημένες διαδικασίες που είναι ελεγμένες από τους αρμόδιους φορείς διαπίστευσης ή τον ΕΟΠΠΕΠ.
Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι σε κάθε σχέδιο δράσης θα πρέπει να ακολουθούν τη χρηματοδοτική κλείδα ανά Τύπο Περιφέρειας, ήτοι ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ/ Π/Υ%:
Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 60,3%
Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα: 21,7%
Αττική, Νότιο Αιγαίο: 18%.

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι σε κάθε σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύουν και να εξασφαλίζουν την επίτευξη της πανελλαδικής κάλυψης της παρέμβασης. Ο αριθμός των ωφελουμένων (εργαζόμενοι) που θα συμμετέχουν στο κάθε σχέδιο θα ορίζεται στην υποβληθείσα πρόταση και θα προκύπτει από τη διάγνωση αναγκών. Θα πρέπει να διασφαλίζεται τεκμηριωμένα η συμμετοχή ωφελουμένων από το σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας. Σε περίπτωση που το σχέδιο δράσης δεν προβλέπει την συμμετοχή ωφελουμένων και από τις 13 περιφέρειες, τότε θα πρέπει να τεκμηριώνεται η περιορισμένη επικέντρωση της παρέμβασης σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση καμίας επιχείρησης ή κλάδου επιχειρήσεων.

1.4. Ειδικοί Όροι:
-Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέτρα πληροφόρησης και δημοσιότητας που προβλέπονται από τους Καν. (ΕΚ)1303/2013 και 1304/2013.
-Όσον αφορά στην υποχρέωση συγκέντρωσης των απογραφικών δελτίων ως ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ της πρόσκλησης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να τηρούν τα αναφερόμενα στο Παράρτημα ΙΙΙ της πρόσκλησης και εφόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παρεχόμενη διαδικτυακή υπηρεσία για την υποβολή των Απογραφικών Δελτίων Συμμετεχόντων ΕΚΤ (Απ.Δε.Συ.ΕΚΤ) στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014-2020, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη ηλεκτρονική φόρμα για τη συμπλήρωση και υποβολή τους μέσω της εφαρμογής ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014 – 2020 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ.
Για την πρόσβαση στο δελτίο οι Δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν κωδικό με αποκλειστικό δικαίωμα Συμπλήρωσης και Υποβολής Απογραφικού Δελτίου, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα χορήγησης κωδικού πρόσβασης στο ΟΠΣ.

-Στις περιπτώσεις που από την αξιολόγηση των προτάσεων προκύπτει ισοβαθμία των τελευταίων προς ένταξη προτάσεων, τότε θα εντάσσονται οι ισοβαθμούσες προτάσεις έως το 120% της συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, με κριτήριο επιλογής την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για την κάλυψη του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης.

-Είναι δυνατόν κατά τα στάδια Α1 και Α2 της αξιολόγησης να ζητηθούν από την ΕΥΔ συμπληρωματικά ή επεξηγηματικά στοιχεία απαραίτητα για την συνέχεια της διαδικασίας αξιολόγησης. Συμπληρωματικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία, ενώ προβλέπονταν στην πρόσκληση, δεν υποβλήθηκαν εκ παραδρομής λόγω παράλειψης του δυνητικού δικαιούχου και εκδόθηκαν ΠΡΙΝ την υποβολή της αίτησης.

Οι διευκρινίσεις είναι στοιχεία που ζητούνται από τον/τους αξιολογητή/ές με σκοπό την αποσαφήνιση των υποβληθέντων στοιχείων και την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου της πρότασης.
Τα συμπληρωματικά στοιχεία πρέπει να αποσταλούν στην ΕΥΔ πριν από την έναρξη της Β’ φάσης αξιολόγησης (εντός 5 εργάσιμων ημερών). Εφόσον τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα η πρόταση απορρίπτεται.

Πληροφορίες: Σ. Σπηλιοπούλου, Τηλ.: 2107450852, Email: spilispi@mou.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και γυναικεία απασχόληση

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις …