Διάσωση των εργαζόμενων του "Μαρινόπουλος";

marinopoylos-skalbeni

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη διάσωση της εταιρείας, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt.gr, στελέχη του Σκλαβενίτη κάνουν ήδη επαφές με ιδιοκτήτες ακινήτων σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος” που έχουν απλήρωτα ενοίκια, για να μην γίνουν εξώσεις.

Tο Capital.gr δημοσιεύει όλες τις λεπτομέρειες για το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η "Σκλαβενίτης" για την εταιρεία "Μαρινόπουλος".

Το κόστος της διάσωσης: Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα απαιτηθεί κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Χρηματοδότηση: Από αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread. Με βάση πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως αν το ασκήσουν θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

Φρέσκο χρήμα: Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει 125 εκατ. ευρώ "φρέσκο χρήμα". Εξ αυτών σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση: Κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμαζόμενο δίκτυο της Μαρινόπουλος, πέρα φυσικά από τις υπογραφές και το MoU, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Αυτή υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από τον "κουμπαρά" του φρέσκου χρήματος που θα βάλει η Σκλαβενίτης, δηλαδή 15 εκατ. ευρώ, και από το δάνειο.

Προμηθευτές: Με βάση τραπεζικές πηγές, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει "κούρεμα" οφειλών προς τους προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%. Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά.

Οφειλές προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία: Καταβολή οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς "κούρεμα".

Εργαζόμενοι-δίκτυο: Διατήρηση των εργαζομένων της χειμαζόμενης αλυσίδας Μαρινόπουλος (υπολογίζονται σε πάνω από 11.000 άτομα) και όλου του δικτύου. Αλλαγή του brand στο δίκτυο καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.

Eξωτερικό: Η Μαρινόπουλος, εκτός από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, έχει παρουσία και στο εξωτερικό και δη στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου. Κάτι που σημαίνει αυτόματα, αν και εφόσον φυσικά η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, ότι η τελευταία αποκτά όχι μόνο ισχυρή πανελλαδική κάλυψη αλλά και διεθνή παρουσία σε μια χώρα (Κύπρος) η οποία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Επόμενη ημέρα: Βέβαια το κρίσιμο τεστ είναι η επόμενη ημέρα. Δηλαδή μετά το κλείσιμο του deal και των σχετικών εγκρίσεων από το δικαστήριο με βάση το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Η μητέρα των μαχών θα δοθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τους νέους ιδιοκτήτες. Στόχος είναι το "μαγαζί" που σήμερα ονομάζεται Μαρινόπουλος να γυρίσει σε βάθος διετίας-τριετίας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεσσαλονίκη: Στα «κάγκελα» η εστίαση με το μίνι lockdown-Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν DJ

«Σκληρό lockdown» για ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες τα νέα μέτρα …