Εγγραφές εργοδοτών στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ

sepemain_

Έως και τις 30/9/2016 θα πρέπει να κάνουν την εγγραφή τους οι εργοδότες στο www.sepenet.gr, ως νέοι χρήστες δηλώνοντας τα στοιχεία που απαιτούνται, όπως ο ΑΦΜ και αποκτούν προσωπικό λογαριασμό, με βάση την  απόφαση του Υπουργού Εργασίας, όσον αφορά στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Απόφασης στο σύστημα αυτό θα υποβάλλονται:

Α) εκ μέρους των εργοδοτών διάφορες αιτήσεις, όπως αναγγελία εργατικού ατυχήματος, για άδεια εργασίας κατά την Κυριακή και ημέρα αργίας, για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς ή Συμφιλιωτικής Διαδικασίας, για Βεβαίωση Αριθμού Απασχολούμενου Προσωπικού κ.ά.

Επίσης αιτήσεις για πρόσβαση σε έγγραφα, όπως γνωστοποίηση σπουδαίου λόγου απόλυσης σε περίπτωση απόλυσης εγκύου, ανάθεσης ή παύσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, γνωστοποίηση ή αιτήσεις για γραπτές εξηγήσεις ή πρόσθετα στοιχεία που ζητούνται από τους Επιθεωρητές Εργασίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, για διοικητικές προσφυγές (π.χ. αίτηση θεραπείας) κατά πράξεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων ή Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής πράξης επιβολής προστίμου και παραίτησης από την άσκηση προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων, για διπλότυπο είσπραξης προστίμου από την αρμόδια ΔΟΥ (δεν καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης του πρωτότυπου διπλότυπου είσπραξης στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ για όσο διάστημα εξακολουθεί η έκδοση διπλοτύπων είσπραξης από τις ΔΥΟ), δήλωση συμμόρφωσης για μείωση 80% επί του προστίμου κ.ά.

Β) εκ μέρους των εργαζομένων διάφορες αιτήσεις, όπως για Βεβαίωση Ειδικότητας οδηγού βυτιοφόρου μεταφοράς υγρών καυσίμων, θεώρηση πιστοποιητικού προϋπηρεσίας, Διενέργεια Εργατικής, παροχή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας κ.ά.

Γ) εκ μέρους των οργανώσεων εργαζομένων ή εργοδοτών διάφορες αιτήσεις, όπως για Διενέργεια Συμφιλιωτικής Διαδικασίας ή εργατικής διαφοράς, παροχή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, πρόσβαση σε έγγραφα κ.ά.

Για τα παραπάνω θέματα και σύμφωνα με το άρθρο 4 της Απόφασης χορηγούνται άδειες, βεβαιώσεις και λοιπά έγγραφα, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους χρήστες με ανάρτηση στον προσωπικό τους λογαριασμό και παράλληλη αποστολή ειδοποίησης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

  • Τα Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας και τα υποκαταστήματα τους υποβάλλουν στο σύστημα ΟΠΣ-ΣΕΠΕ και καταστάσεις συμβάσεων εργασίας που καταρτίστηκαν με τη μεσολάβηση τους.
  • Όσον αφορά την διαδικασία υποβολής οι εγγεγραμμένοι χρήστες συμπληρώνουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα μέσω του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Για κάθε καταχώρηση εκδίδεται ηλεκτρονική βεβαίωση ολοκλήρωσης της υποβολής στην οποία αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου αυτής. Στη συνέχεια αρχειοθετείται στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη καθώς και στον ηλεκτρονικό φάκελο («προφίλ») που τηρείται στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Τέλος, με την Απόφαση καθορίζεται πως θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση καταγγελιών στο Σ.ΕΠ.Ε., ακόμα και όταν πρόκειται για ανώνυμες καταγγελίες."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …