Απλήρωτοι επί 7μηνο οι εργαζόμενοι σε μεγαλο-εταιρεία

ergazomeaplhrvt===

Εργασιακός μεσαίωνας σε μεγαλο-εταιρεία με υποκαταστήματα σε όλη την χώρα, με το προσωπικό να είναι απλήρωτο επί ένα επτάμηνο και την διοίκηση να αδιαφορεί παντελώς, αν και δύο εργαζόμενες του, ξεκίνησαν επίσχεση εργασία.

Τα ενδύματα της εταιρείας "Raxevsky" πανάκριβα, αλλά το προσωπικό απλήρωτο, με το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, να καταγγέλλει:

"Η τελευταία κίνηση των εργαζομένων, η επίσχεση εργασίας δηλαδή, έφτασε μέχρι και το υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας. Από αυτή τη συνάντηση, επιδιώχθηκε εκ μέρους των εργαζομένων να γίνουν γνωστά στοιχεία της εταιρείας, ωστε να πιεστεί και να αποδοθούν τα δεδουλευμένα των 2 εργαζόμενων (περίπου 12.000 ευρώ) και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από το συνάντηση είναι συγκεκριμένα:

  • Η εταιρεία έχει προσφύγει στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού νόμου (αναμένεται η εκδίκαση τον Οκτώβρη), με σκοπό να καταφέρει σε ορίζοντα 15 – 20 χρόνων (!!!) να ανακάμψει, να καλύψει τα χρέη και τους τρέχοντες λογαριασμούς αυτών των χρόνων…

  • Η εταιρεία έχει χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, προμηθευτές, στο Δημόσιο, σε ενοικιαστές, σε ΔΕΚΟ, σε εργαζόμενους και άλλους…

  • Συνολικά, τα χρέη της εταιρείας για τη μισθοδοσία των 150 εργαζόμενων αντιστοιχούν σε περίπου 700.000 ευρώ. Η πρόταση της εταιρείας είναι να ξεχρεωθούν σε 3 χρόνια (36 μηνιαίες δόσεις), χωρίς καμία δέσμευση για απόδοση των τρέχοντων μισθών για όλο αυτό το διάστημα…

  • Το υποτιθέμενο σχέδιο τού επικεφαλής της εταιρείας είναι με τη συναίνεση των τραπεζών να πάρει χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό των χρεών του, δηλαδή, αλλά προφανώς καμία σχέση με προσπάθεια της επιχείρησης να επιβιώσει. Το μόνο σχέδιο επιβίωσής συνδέεται με την εξόντωση των εργαζομένων του και με το κούρεμα των τόκων των χρεών του στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η ίδια η στάση της εργοδοσίας δεν αφήνει περιθώριο για άλλη επιλογή, πέρα από τη συνέχιση του αγώνα, της διεκδίκησης των δεδουλευμένων, των θέσεων εργασίας, των κατεκτημένων δικαιωμάτων μας! Δεν θα δεχθούμε να γίνουμε άλλη μία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ!»


Συμβιβαστική λύση – πρόταση

Αυτές οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου οδήγησαν τις εργαζόμενες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που τους εκπροσωπούσαν, σε πρόταση συμβιβαστικής λύσης από τη μεριά των εργαζομένων:

α) τα μισά δεδουλευμένα εντός 10 ημερών (μόλις 5.800 ευρώ) για να κάνουν παύση της επίσχεσης εργασίας και να γυρίσουν στις δουλειές τους,

β) οι τρέχοντες μισθοί να καταβάλλονται κανονικά και όχι έναντι (το αυτονόητο δηλαδή), και

γ) αποπληρωμή των υπόλοιπων δεδουλευμένων ως το Σεπτέμβρη.

Απάντηση προέδρου «Raxevsky»

Η πρώτη απάντηση του προέδρου ήταν αποκαλυπτική για το πώς οι εργοδότες έχουν πολύ πιο ξεκάθαρο από τους εργαζόμενους ότι τα συμφέροντα εργαζόμενων – εργοδοτών δεν συμβαδίζουν, αλλά είναι αντικρουόμενα. Δήλωσε τα εξής:

Δεν μπορεί να δώσει τα δεδουλευμένα των δύο εργαζόμενων, όχι γιατί δεν τα έχει, αλλά γιατί αν τα δώσει τότε θα κάνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι επίσχεση και θα αναγκαστεί να αποπληρώσει και τους άλλους. Δήλωσε χαρακτηριστικά και το υπουργείο αποδέχθηκε ατάραχα ότι “Ισονομία είναι να μην πληρωθεί κανείς!!!” Δεν μπορεί να δεσμευτεί σε καμία περίπτωση ότι θα αποδίδει τους τρέχοντες μισθούς, ακόμη και αν το δικαστήριο βγάλει θετική απόφαση ως προς την αποπληρωμή των δεδουλευμένων σε 36 δόσεις.

Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα:
Σχέδιο αποπληρωμής δεδουλευμένων δεν υπάρχει!

Όπως καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω, η εταιρεία «Raxevsky» δεν έχει κανένα σκοπό να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και να επιστρέψει στην κανονική καταβολή δεδουλευμένων, δηλ. το αυτονόητο. Τουλάχιστον, μέχρι να αποπληρώσει όλα τα υπόλοιπα χρέη σε άλλους πέραν των εργαζόμενων, δηλ. τα 27.300.000 ευρώ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …