Απλησίαστο το κόστος αγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης

ika4-ensima-n68

Σχεδόν απαγορευτική έχει καταστήσει την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης ο πρόσφατος N.4387, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος έως και κατά πέντε φορές. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η υποχρέωση που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, ενόψει της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, να μειώσει την έκπτωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις, όπου ο ασφαλισμένος εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό της εξαγοράς. Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να εξαγοράσουν έτη ασφάλισης, προκειμένου να κλειδώσουν ταχύτερα το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, καλούνται πλέον να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα τα λεγόμενα «πλασματικά έτη».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το kathimerini.gr, στο Δημόσιο προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 12 πλασματικών ετών, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια. Μάλιστα, μέχρι πρότινος, για την αναγνώριση απαιτούνταν η καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφοράς 6,67% επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονταν υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και επίδομα θέσης) όπως είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβριο του 2011. Κατά κύριο λόγο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ποσά που καλούνταν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο ανέρχονταν από 70 μέχρι 140 ευρώ τον μήνα.

Aντίστοιχα, για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών ήταν στα 168 ευρώ (ήτοι το ποσό που αντιστοιχεί στο 25επλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη το 2015). Ειδικά για τον στρατό ήταν στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, με προβλέψεις για έκπτωση από 30% έως 50% ανάλογα με τα έτη της θεμελίωσης. Με τον νέο νόμο, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή της εισφοράς που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς (20% επί των συντάξιμων αποδοχών), για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου. Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Μάλιστα, ενώ για την εφάπαξ πληρωμή των πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται προβλέπεται έκπτωση της τάξης του 15%, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της έκπτωσης αυτής.

Πρόκειται για ένα από τα συνολικά τρία… υπόλοιπα του ασφαλιστικού που, βάσει του συμπληρωματικού μνημονίου, θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του φθινοπώρου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …