Όταν ο εργοδότης είναι συγγενής υπάρχει μισθός στον υπάλληλο;

enas-stous-exi-ergazomenous-stin-evropi-einai-xamilomisthos-1-315x236

Η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει μισθό στον εργαζόμενο σε περίπτωση που τους συνδέει συγγενικός δεσμός, εξαρτάται από το αν έχει καταρτισθεί ανάμεσά τους σύμβαση εργασίας.

Πρέπει να γίνει η εξής διάκριση:

  • αν ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με στόχο να βοηθήσει τον εργοδότη, λόγω της συγγενικής τους σχέσης, τότε δεν υφίσταται σύμβαση εργασίας.

Εν προκειμένω, ο εργαζόμενος εργάζεται λόγω ηθικού καθήκοντος και όχι βάσει συμφωνίας με τον εργοδότη. Ωστόσο, αν έχουν συμφωνήσει ρητά ότι την παροχή εργασίας υπό την καθοδήγηση του εργοδότη και αντίστοιχα την καταβολή μισθού, τότε υφίσταται σύμβαση εργασίας. παρ’ όλη τη συγγενική σχέση.

Σημειωτέον, ότι σύμβαση εργασίας και αντίστοιχα υποχρέωση του εργοδότη προς καταβολή μισθού υφίσταται και όταν η παρεχόμενη εργασία είναι υπέρ το δέον, ήτοι δεν αναλογεί απλώς στην παροχή βοήθειας κατά την εργασία συγγενικού προσώπου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ευνοήσει τις επενδύσεις

Να μην ενοχοποιούνται οι επενδύσεις στα ακίνητα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας σε ομιλία του σε …